Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: December

I december läser vi tre böcker som fokuserar på kampen för att äga sin kropp och identitet. Dags att bryta normer och fördomar om samhällets syn på sexualitet och kvinnors kroppar.

Sex och lögner av Leïla Slimani

Slimani följer upp genombrottsromanen Vaggvisa med reportageboken Sex och Lögner. På kaféer i Marocko träffar Slimani kvinnor och lyssnar till deras berättelser om åtrå och tabun. Berättelserna är skrivna i jag-form och tack vare Slimanis språkliga förmåga och kontroll över texten kommer man kvinnorna nära inpå. ”Jag kräver inte månen jag vill bara kunna göra vad jag vill, med vem jag vill” säger Nour, en av kvinnorna i boken. Det är berättelser om att förhålla sig till ett samhälle som sätter gränser för identitet och behov. Tillsammans bildar kvinnornas röster ett manifest för förändring. Det här är både viktig och bra litteratur. Läs den och du kommer vilja ge den i julklapp till alla.

 

Rosenregimen av Elin Bengtsson

Niko har flyttat från landsbygden till en universitetsstad, där inleder hon ett förhållande med Emmy. Niko känner sedan att tvåsamheten ställer sig i vägen för hennes självförverkligande. Hon påbörjar en jakt på kickar och undersöker vad det innebär att bli till. Rosenregimen har hög igenkänningsfaktor för alla som funderat över vad ett förhållande innebär, och för de som inte är helt säkra på var gränsen mellan frihet och självupptagenhet egentligen går. Vilsen och ivrig lär sig Niko om maktförskjutningar, förhållningssätt och respekt. Går det endast att bli till i kontrast mot någon annan? Elin Bengtssons Rosenregimen är en stark coming of age-roman.

 

Mellantid av Marina Benjamin

”Jag önskar inte längre det jag brukade önska”, skriver Marina Benjamin i Mellantid. Marina tvingades in i klimakteriet i 50-årsåldern på grund av en livmodersoperation. Mellantid handlar om hennes upplevelse från en tid i förändring. Hur mår huvudet när koppen går in i en annan fas? Med skarp blick går Marina Benjamin djupt in i det kroppsliga. Hon tar hjälp av filosofer och forskare och bygger med egna erfarenheter vidare på deras resonemang. Marina Benjamin är mycket uppskattad i hemlandet England och det här är hennes första bok som översätts till svenska. Mellantid lyfter viktiga ämnen och berör oavsett ålder och kön.

Sex och lögner

Hyllad reportagebok om kvinnans ofrihet i Marocko.

Rosenregimen

Poetiskt om att vilja ha en annan typ av relation än den gängse normen. Hur kan man både vara i en relation och bejaka sin frihetstörst?

Mellantid

Varm, klok och mångskiktat om att åldras som kvinna och att komma in i klimakteriet.

Vaggvisa

Gillian Flynns Mörka platser, förlagd under takåsarna i Paris.

Du kanske vill läsa...

Två röster om John Williams författarskap

Han tillhör de senaste årens verkliga litterära sensationer, inte minst genom det postuma genombrottet internationellt med Stoner. Men vem var John Williams?

Julsigneringar

Gör någon extra glad i jul! Passa på att få din bok signerad av våra författare, att ge bort eller behålla själv.

Utdrag ur Stridens skönhet och sorg 1918

Den 11 november 2018 är det hundra år sedan första världskriget såg sitt slut. Läs Will Judys redogörelse från fredsdagen.

1918 i bilder

I den femte och avslutande delen i Stridens skönhet och sorg har vi nu nått fram till krigets sista och på många vis mest dramatiska år.