Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: December

I december läser vi tre böcker som fokuserar på kampen för att äga sin kropp och identitet. Dags att bryta normer och fördomar om samhällets syn på sexualitet och kvinnors kroppar.

Sex och lögner av Leïla Slimani

Slimani följer upp genombrottsromanen Vaggvisa med reportageboken Sex och Lögner. På kaféer i Marocko träffar Slimani kvinnor och lyssnar till deras berättelser om åtrå och tabun. Berättelserna är skrivna i jag-form och tack vare Slimanis språkliga förmåga och kontroll över texten kommer man kvinnorna nära inpå. ”Jag kräver inte månen jag vill bara kunna göra vad jag vill, med vem jag vill” säger Nour, en av kvinnorna i boken. Det är berättelser om att förhålla sig till ett samhälle som sätter gränser för identitet och behov. Tillsammans bildar kvinnornas röster ett manifest för förändring. Det här är både viktig och bra litteratur. Läs den och du kommer vilja ge den i julklapp till alla.

 

Rosenregimen av Elin Bengtsson

Niko har flyttat från landsbygden till en universitetsstad, där inleder hon ett förhållande med Emmy. Niko känner sedan att tvåsamheten ställer sig i vägen för hennes självförverkligande. Hon påbörjar en jakt på kickar och undersöker vad det innebär att bli till. Rosenregimen har hög igenkänningsfaktor för alla som funderat över vad ett förhållande innebär, och för de som inte är helt säkra på var gränsen mellan frihet och självupptagenhet egentligen går. Vilsen och ivrig lär sig Niko om maktförskjutningar, förhållningssätt och respekt. Går det endast att bli till i kontrast mot någon annan? Elin Bengtssons Rosenregimen är en stark coming of age-roman.

 

Mellantid av Marina Benjamin

”Jag önskar inte längre det jag brukade önska”, skriver Marina Benjamin i Mellantid. Marina tvingades in i klimakteriet i 50-årsåldern på grund av en livmodersoperation. Mellantid handlar om hennes upplevelse från en tid i förändring. Hur mår huvudet när koppen går in i en annan fas? Med skarp blick går Marina Benjamin djupt in i det kroppsliga. Hon tar hjälp av filosofer och forskare och bygger med egna erfarenheter vidare på deras resonemang. Marina Benjamin är mycket uppskattad i hemlandet England och det här är hennes första bok som översätts till svenska. Mellantid lyfter viktiga ämnen och berör oavsett ålder och kön.

Sex och lögner

Hyllad reportagebok om kvinnans ofrihet i Marocko.

Rosenregimen

Poetiskt om att vilja ha en annan typ av relation än den gängse normen. Hur kan man både vara i en relation och bejaka sin frihetstörst?

Mellantid

Varm, klok och mångskiktat om att åldras som kvinna och att komma in i klimakteriet.

Vaggvisa

Gillian Flynns Mörka platser, förlagd under takåsarna i Paris.

Du kanske vill läsa...

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.

Vad hon verkligen vill ha på Mors Dag

Författaren Gemma Hartley skriver om vad hon verkligen vill ha på Mors Dag. Exklusivt utdrag ur kommande bok.

5 äggstra goda recept till påsk

Fullkomligt frossa i äggklassiker i påsk! Vi ger dig 5 smarriga recept ur Tove Nilssons äggbibel Ägg.

Frågorna som får igång bokcirkelsamtalet

Vi ger dig frågorna som får igång samtalet till vårens stora bokcirkelsbok: Tara Westovers självbiografi Allt jag fått lära mig.