Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: Juli

I juli tipsar vi om de bästa feelgood-böckerna att läsa på närmaste brygga eller parkbänk.

Månadens boktips: Juli
Månadens boktips: Juli

Darling Mona av Lena Ackebo

Lena Ackebos trilogi som systrarna Barbro och Mona är underhållning för den tänkande läsaren och perfekta hängmatteböcker. I denna varma trilogi skildrar Lena Ackebo med skärpa och ömhet hur svårt det kan vara att frigöra sig från det förflutna. Medan den ena systern skärskådar sig själv och förändras, klamrar sig den andra fast vid den självbild som också snärjer henne. Ett boktips för dig som längtar efter en hel svit av feelgood att plöja på stranden/i hängmattan/i skuggan på balkongen. De två första delarna Världens vackraste man och Kära Barbro finns i transportvänlig pocket, medan den avslutande delen Darling Mona är i hardcover.

 

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell

Bokhandlaren Shaun Bythells succémemoar om ett år i en bokhandel är en fantastiskt underhållande beskrivning av fristående bokhandlares strävsamma vardag på 2010-talet, och en hyllning till den viktiga samhällsfunktionen som bokhandeln fyller i sin stad. Det här är långsam feelgood-läsning för dig som är intresserad av bokhandlarcommunityt inifrån och som gillade tempot och stämningen i Det lilla bageriet. Ett boktips för dig som vill ha lättsmält litteraturskvaller i skuggan.

 

Den vilda jakten på ett bättre jag av Carl Cederström och André Spicer

Om du ser feelgood som en genre som innefattar hjärtvärmande, rolig och framför allt lättsmält underhållning så klassar forskarna Carl Cederström och André Spicers självupplevda reportagebok om optimeringsindustrin definitivt in i den beskrivningen. Den vilda jakten på ett bättre jag är en hejdlöst rolig beskrivning av hur forskarna under tolv månader försöker förbättra sig själva på olika områden: sex, kroppen, produktivitet, relationer, andlighet, njutning och pengar. Mycket är galet, andra metoder blir man lite sugen att testa själv. Hur som helst är det här en bladvändare och ett boktips för dig som någon gång har sneglat åt att bli lite snyggare, rikare och hälsosammare.

Darling Mona

Underhållning för den tänkande läsaren – en perfekt hängmattebok.

En bokhandlares dagbok

Hyllad och humoristisk succémemoar om ett år i en bokhandel.

Den vilda jakten på ett bättre jag

Ett subjektivt och humoristiskt gonzoreportage om vår tids besatthet av att förbättra oss själva.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

5 tips på hur du bryter dina digitala ovanor

I boken Smartare än din telefon av psykologen Siri Helle får du praktiska råd på hur du kan använda din mobil för att öka ditt välbefinnande.

Böckerna som borde ligga under granen i jul

Julen närmar sig med stormsteg och mellan glöggfester, knäckkokande och sillinläggningar kan det vara skönt att få lite tips på vad man kan lägga under granen. Brody, Elsie och Fibban har sniffat fram några av årets bästa bokpärlor att ge bort i jul, för alla åldrar och intressen.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst.