Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: Juli

I juli tipsar vi om de bästa feelgood-böckerna att läsa på närmaste brygga eller parkbänk.

Månadens boktips: Juli
Månadens boktips: Juli

Darling Mona av Lena Ackebo

Lena Ackebos trilogi som systrarna Barbro och Mona är underhållning för den tänkande läsaren och perfekta hängmatteböcker. I denna varma trilogi skildrar Lena Ackebo med skärpa och ömhet hur svårt det kan vara att frigöra sig från det förflutna. Medan den ena systern skärskådar sig själv och förändras, klamrar sig den andra fast vid den självbild som också snärjer henne. Ett boktips för dig som längtar efter en hel svit av feelgood att plöja på stranden/i hängmattan/i skuggan på balkongen. De två första delarna Världens vackraste man och Kära Barbro finns i transportvänlig pocket, medan den avslutande delen Darling Mona är i hardcover.

 

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell

Bokhandlaren Shaun Bythells succémemoar om ett år i en bokhandel är en fantastiskt underhållande beskrivning av fristående bokhandlares strävsamma vardag på 2010-talet, och en hyllning till den viktiga samhällsfunktionen som bokhandeln fyller i sin stad. Det här är långsam feelgood-läsning för dig som är intresserad av bokhandlarcommunityt inifrån och som gillade tempot och stämningen i Det lilla bageriet. Ett boktips för dig som vill ha lättsmält litteraturskvaller i skuggan.

 

Den vilda jakten på ett bättre jag av Carl Cederström och André Spicer

Om du ser feelgood som en genre som innefattar hjärtvärmande, rolig och framför allt lättsmält underhållning så klassar forskarna Carl Cederström och André Spicers självupplevda reportagebok om optimeringsindustrin definitivt in i den beskrivningen. Den vilda jakten på ett bättre jag är en hejdlöst rolig beskrivning av hur forskarna under tolv månader försöker förbättra sig själva på olika områden: sex, kroppen, produktivitet, relationer, andlighet, njutning och pengar. Mycket är galet, andra metoder blir man lite sugen att testa själv. Hur som helst är det här en bladvändare och ett boktips för dig som någon gång har sneglat åt att bli lite snyggare, rikare och hälsosammare.

Darling Mona

Underhållning för den tänkande läsaren – en perfekt hängmattebok.

En bokhandlares dagbok

Hyllad och humoristisk succémemoar om ett år i en bokhandel.

Den vilda jakten på ett bättre jag

Ett subjektivt och humoristiskt gonzoreportage om vår tids besatthet av att förbättra oss själva.

Du kanske vill läsa...

Boktips för att förstå andra världskriget

Elisabeth Åsbrink har hyllats för sitt skildrande av tiden under och efter andra världskriget i böcker som Och i Wienerwald står träden kvar och 1947. Här tipsar hon om 6 böcker som du behöver läsa för att förstå andra världskriget och dess konsekvenser

3 böcker till höstens bokcirkel

Ost och kex i all ära, här är romanerna som verkligen ger energi till höstens bokcirkeldiskussioner. 

Min favorit-bookbag

Ett bokmanus med Abbas fiskbullar i dillsås, eller en stulen väska från läsinspiratören Granta. Tygväskor bär på mer än bara saker – de bär på historier.

Jenny Nordlander om det subtila kvinnoförtrycket

Journalisten Jenny Nordlander är aktuell med Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist, där hon har samlat vittnesmål om hur det är att vara kvinna i mediebranschen från 26 av Sveriges främsta journalister och kritiker.

Bokmässan i Göteborg

Japp, vi kommer att vara där

torsdag 27 september 2018 Svenska Mässan, Göteborg

Med oss ner till mässan tar vi bland andra Caroline Ringskog Ferrada-Noli (i samtal med Agnes Lidbeck), Jenny Jägerfeld (i samtal med John Ajvide Lindqvis om författaryrkets våndor), Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (om Factfulness), Peter Englund, Sami Said och Jacqueline Woodson (boksignering i vår monter). Och så håller Vem är vilse?-illustratören Alex Howles en målarworkshop.