Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: Juli

I juli tipsar vi om de bästa feelgood-böckerna att läsa på närmaste brygga eller parkbänk.

Månadens boktips: Juli
Månadens boktips: Juli

Darling Mona av Lena Ackebo

Lena Ackebos trilogi som systrarna Barbro och Mona är underhållning för den tänkande läsaren och perfekta hängmatteböcker. I denna varma trilogi skildrar Lena Ackebo med skärpa och ömhet hur svårt det kan vara att frigöra sig från det förflutna. Medan den ena systern skärskådar sig själv och förändras, klamrar sig den andra fast vid den självbild som också snärjer henne. Ett boktips för dig som längtar efter en hel svit av feelgood att plöja på stranden/i hängmattan/i skuggan på balkongen. De två första delarna Världens vackraste man och Kära Barbro finns i transportvänlig pocket, medan den avslutande delen Darling Mona är i hardcover.

 

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell

Bokhandlaren Shaun Bythells succémemoar om ett år i en bokhandel är en fantastiskt underhållande beskrivning av fristående bokhandlares strävsamma vardag på 2010-talet, och en hyllning till den viktiga samhällsfunktionen som bokhandeln fyller i sin stad. Det här är långsam feelgood-läsning för dig som är intresserad av bokhandlarcommunityt inifrån och som gillade tempot och stämningen i Det lilla bageriet. Ett boktips för dig som vill ha lättsmält litteraturskvaller i skuggan.

 

Den vilda jakten på ett bättre jag av Carl Cederström och André Spicer

Om du ser feelgood som en genre som innefattar hjärtvärmande, rolig och framför allt lättsmält underhållning så klassar forskarna Carl Cederström och André Spicers självupplevda reportagebok om optimeringsindustrin definitivt in i den beskrivningen. Den vilda jakten på ett bättre jag är en hejdlöst rolig beskrivning av hur forskarna under tolv månader försöker förbättra sig själva på olika områden: sex, kroppen, produktivitet, relationer, andlighet, njutning och pengar. Mycket är galet, andra metoder blir man lite sugen att testa själv. Hur som helst är det här en bladvändare och ett boktips för dig som någon gång har sneglat åt att bli lite snyggare, rikare och hälsosammare.

Darling Mona

Underhållning för den tänkande läsaren – en perfekt hängmattebok.

En bokhandlares dagbok

Hyllad och humoristisk succémemoar om ett år i en bokhandel.

Den vilda jakten på ett bättre jag

Ett subjektivt och humoristiskt gonzoreportage om vår tids besatthet av att förbättra oss själva.

Du kanske vill läsa...

Boktips för att ladda batterierna

Du har gjort ditt i offentligheten nu. Dags att ladda batterierna i solitud inför december-ruschen med de här tre boktipsen. 

Utdrag ur Stridens skönhet och sorg 1918

Den 11 november 2018 är det hundra år sedan första världskriget såg sitt slut. Läs Will Judys redogörelse från fredsdagen.

1918 i bilder

I den femte och avslutande delen i Stridens skönhet och sorg har vi nu nått fram till krigets sista och på många vis mest dramatiska år.

Feministisk litteratur slog igenom på riktigt 2018

Feministiska berättelser tippades slå igenom stort 2018 - och trendkännarna har fått rätt. Vi ger boktips till 6 feministiska böcker att läsa i höst.

Livet på krogen förr och nu.

Ett samtal om krogliv genom 700 år och utvecklingen i nutid.

torsdag 22 november 2018 Akademibokhandeln LundeQ, Stora torget 3, Uppsala

Tellström och Almqvist snackar krogliv genom historien och i nutid