Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: Maj

I maj boktipsar vi om relationsromaner som lämpar sig ypperligt att läsa i solen.

Månadens boktips: Maj
Månadens boktips: Maj

Du lever i mig av Kajsa Grytt

Vacker, stillsam roman om det största tabut av allt: att lämna sitt eget barn. Om du gillade tempot och det icke-fördömande tilltalet i Sally Rooneys Samtal med vänner kommer du älska Du lever i mig. Det här är en bok som du börjar med på lördag eftermiddag – och finner dig själv liggandes i samma soffa på kvällen och inser att du nästan har läst ut boken.

 

Tjuren från Solna av Gunnar Ardelius

Skruvad och träffsäker humor kring mansrollen idag, och om känslan av att inte räcka till i en tid utan självklara svar. Om en tid fylld av tvivel, tonårsångest och törst efter närhet. Med ledig stil berättar Gunnar Ardelius om relationen mellan en mamma och hennes son, och om att slita sig loss (även om det innebär att hamna i säng med mammans bästa väninna). Det här är en roman såväl för millennials som för dig som vill sätta dig in i hur det är att växa upp till man idag.

 

Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld

Augustprisbelönade författaren och psykologen Jenny Jägerfelds senaste roman är en relationer extra allt: vänskapsförhållanden som attraherar och demolerar, fadersproblem, sex och droger. Det är ett Rebecca & Fiona-universum som cirkulerar kring youtube-filmer, instagram-stalking och pastelliga peruker, en blandning av Ensam ung kvinna söker, The Talented Mr Ripley och Louise Boije af Gennäs Ta vad man vill ha. Det här är chic lit med litterärt innehåll som får dig att känna dig smart (och aningen speedad).

 

Snart är det 1968 av Åsa Moberg

Det är en den hyllade och banbrytande roman som i över ett decennium har varit omöjligt att få tag på men som nu åter är i tryck. I romanform berättar Åsa Moberg som det ikoniska året 1968 och att som kvinna längta efter sex, frihet och kanske mest av allt: en ny tid, men kanske också inse att den revolutionerande tiden även bär ett förtryckande mörker och instängdhet. Ett boktips för sig som vill läsa om en ung kvinnas iver att få börja livet, om kvinnors skapande, och om vem som sätter ramarna för frihet.

Du lever i mig

Om det mest förbjudna: att som kvinna välja karriären och lämna sitt barn.

Tjuren från Solna

Skruvad humor kring mansrollen för millennials.

Snart är det 1968

En föregångare till vår tids stora feministiska debatt: metoo-upproret.

Du kanske vill läsa...

5 tips på hur du bryter dina digitala ovanor

I boken Smartare än din telefon av psykologen Siri Helle får du praktiska råd på hur du kan använda din mobil för att öka ditt välbefinnande.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Två röster om John Williams författarskap

Han tillhör de senaste årens verkliga litterära sensationer, inte minst genom det postuma genombrottet internationellt med Stoner. Men vem var John Williams?

Julsigneringar

Gör någon extra glad i jul! Passa på att få din bok signerad av våra författare, att ge bort eller behålla själv.