Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: Maj

I maj boktipsar vi om relationsromaner som lämpar sig ypperligt att läsa i solen.

Månadens boktips: Maj
Månadens boktips: Maj

Du lever i mig av Kajsa Grytt

Vacker, stillsam roman om det största tabut av allt: att lämna sitt eget barn. Om du gillade tempot och det icke-fördömande tilltalet i Sally Rooneys Samtal med vänner kommer du älska Du lever i mig. Det här är en bok som du börjar med på lördag eftermiddag – och finner dig själv liggandes i samma soffa på kvällen och inser att du nästan har läst ut boken.

 

Tjuren från Solna av Gunnar Ardelius

Skruvad och träffsäker humor kring mansrollen idag, och om känslan av att inte räcka till i en tid utan självklara svar. Om en tid fylld av tvivel, tonårsångest och törst efter närhet. Med ledig stil berättar Gunnar Ardelius om relationen mellan en mamma och hennes son, och om att slita sig loss (även om det innebär att hamna i säng med mammans bästa väninna). Det här är en roman såväl för millennials som för dig som vill sätta dig in i hur det är att växa upp till man idag.

 

Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld

Augustprisbelönade författaren och psykologen Jenny Jägerfelds senaste roman är en relationer extra allt: vänskapsförhållanden som attraherar och demolerar, fadersproblem, sex och droger. Det är ett Rebecca & Fiona-universum som cirkulerar kring youtube-filmer, instagram-stalking och pastelliga peruker, en blandning av Ensam ung kvinna söker, The Talented Mr Ripley och Louise Boije af Gennäs Ta vad man vill ha. Det här är chic lit med litterärt innehåll som får dig att känna dig smart (och aningen speedad).

 

Snart är det 1968 av Åsa Moberg

Det är en den hyllade och banbrytande roman som i över ett decennium har varit omöjligt att få tag på men som nu åter är i tryck. I romanform berättar Åsa Moberg som det ikoniska året 1968 och att som kvinna längta efter sex, frihet och kanske mest av allt: en ny tid, men kanske också inse att den revolutionerande tiden även bär ett förtryckande mörker och instängdhet. Ett boktips för sig som vill läsa om en ung kvinnas iver att få börja livet, om kvinnors skapande, och om vem som sätter ramarna för frihet.

Du lever i mig

Om det mest förbjudna: att som kvinna välja karriären och lämna sitt barn.

Tjuren från Solna

Skruvad humor kring mansrollen för millennials.

Snart är det 1968

En föregångare till vår tids stora feministiska debatt: metoo-upproret.

Du kanske vill läsa...

Dyk ner i bokens ämnen

Världen kan idag kännas som en mycket skrämmande plats. I 21 tankar om det 21:a århundradet diskuterar Yuval Harari vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar. 

5 saker om Hararis nya bok

Efter att ha berättat om vår historia och om framtiden tar sig Harari an vår tids största utmaningar i sin nya bok. 

Pasta på italienska

Sara Berg och Miriam Preis reste till Italien för att hitta riktig italiensk pasta.

Köpenhamns bästa pastarestauranger

Den starkaste trenden i Köpenhamn just nu är pasta. Erik Eje Almqvist, författare till Köpenhamn för foodisar, tipsar om de bästa pastaställena.

Allt om gift

Giftets historia och ett autentiskt giftmord

onsdag 24 oktober 2018 Studentbokhandeln i Uppsala, Sysslomansgatan 7, Uppsala

Varmt välkomna till en temakväll om gift och hor i historien