Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: November

I november tipsar vi om böcker för en säsong som äntligen bordar för inomhusaktiviteter. Lägg upp fötterna på soffbordet och grotta ner dig i krukväxter, efterrätter, klimatsmart klädlagning och en roman om gastronomiska höjder.

Krukväxter för alla av Agnes Stuber

Krukväxter för alla är oumbärlig för dig som precis börjat få sticklingar av dina kompisar eller för dig som redan har ett par krukväxter men inte är helt säker på om du hanterar dem rätt. Facebook-gruppen ”Växtgäris” grundare Agnes Stuber hjälper dig att skapa en riktigt krukväxtdjungel, och att sedan orientera dig i den. I pedagogiska (och snygga!) kapitel lär du dig att hantera din monstera, strandkastanj, elefantöra och ampellilja samt ett 40 tal andra krukväxter. Stuber delar också med sig tips för när du bland annat plockar sticklingar och knyter en ampel. Krukväxter för alla är en guldgruva för oss som inte föddes med gröna fingrar.

Tips: Kolla in sweatshirten Hellre bortglömd än dränkt som vi tagit fram i limiterad upplaga exklusivt för boken Krukväxter för alla

 

Lappat och lagat av Kerstin Neumüller

Trendspaning: I höst kommer alla gå runt med snyggt och personligt lappade plagg. Vi kommer sluta slänga kläder och plocka fram nål och tråd och laga dem istället! Lappat och lagat lär dig allt från hur du hanterar textilmaterial på bästa sätt till hur du lagar dina favoritplagg. Kerstin Neumüller visar att det inte bara är miljövänligt, utan att det också är enkelt och kul att lappa och laga sina kläder. Du lär dig hur man fixar en nästintill osynlig lagning och hur du kan nyttja hålet i byxan för sätta en personlig prägel på dina plagg. Ovärderlig för varje miljömedveten och trendkänsligs garderob.

 

Efterrätter av Olle T Cellton

Nu när det äntligen är tillräckligt svalt hemma för att kunna använda ugnen igen är det dags att återuppta efterrätterna. Det gör du bäst i sällskap av Olle T. Celltons nya bok Efterrätter. Här finns recept till allt från brownie med chokladfudgesås till en frukt- och bärgalette. Tacksamt för den som känner sig lite svajig i köket är att det finns ett kapitel som heter ”ganska enkelt”.
Vi lovar att den smakreportoar Cellton bjuder på tar hand om ditt sötsug i höst.  

Tips: kolla in Choklad & olivoljemoussen på sidan 48. Eller Créme caramel-kepsarna som Olle T. Cellton har tagit fram för Karlavägen 31.

 

La Cheffe av Marie NDiaye

En annan som älskar att vara i köket är La cheffe i romanen med samma namn. För henne finns det inget eller ingen annan än matlagningen, allt åsidosätts, inklusive dottern. Marie NDiaye är ständigt nobelpristippad och tack vare La cheffe kommer det med all säkerhet att fortsätta vara så. Romanen utspelar sig i sydvästra Frankrike, en ung flicka får rycka in som köksa där hon jobbar som hemhjälp och upptäcker då gastronomins värld. En fascinerande resa påbörjas som ska komma prägla hela hennes liv. Mat och (uteblivet)moderskap – det här är höstmys på riktigt!

Krukväxter för alla

Handfast för nybörjaren – inte bara inspiration.

Lappat & lagat

Inspirerande handbok om hur du tar hand om och förlänger livet på dina kläder istället för att köpa nytt.

Efterrätter

Den enda efterrättsbok du behöver.

La cheffe

En roman om att välja karriären framför sitt eget barn, av en ständigt Nobelpristippad författare.

Keps

Créme caramel, pavlova eller millefeuille? Natur & Kultur har med kocken Olle T Cellton tagit fram tre kepsar för finsmakaren.

Sweatshirt och boken Krukväxter för alla

Visa din solidaritet med krukväxter genom tröjan Hellre bortglömd än dränkt och odlingsboken Krukväxter för alla.

Du kanske vill läsa...

Utdrag ur Stridens skönhet och sorg 1918

Den 11 november 2018 är det hundra år sedan första världskriget såg sitt slut. Läs Will Judys redogörelse från fredsdagen.

1918 i bilder

I den femte och avslutande delen i Stridens skönhet och sorg har vi nu nått fram till krigets sista och på många vis mest dramatiska år.

Elin Bengtsson om Rosenregimen

Elin Bengtsson om relationen mellan språk och makt

Rosenregimen är en lyrisk berättelse om att vilja ha en annan typ av relation än den gängse normen. Hur kan man både vara i en relation och bejaka sin frihetstörst?

Hon ger monstren ett ansikte

”De är fruktansvärda, äckliga, fascinerande, respektingivande och farliga varelser, och det vill vi visa”. Lina Blixt fick i uppgift att illustrera det läskigaste som finns.

Livet på krogen förr och nu.

Ett samtal om krogliv genom 700 år och utvecklingen i nutid.

torsdag 22 november 2018 Akademibokhandeln LundeQ, Stora torget 3, Uppsala

Tellström och Almqvist snackar krogliv genom historien och i nutid