Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: Oktober

I oktober söker vi oss inomhus och boktipsar om fyra riktiga bladvändare.

 

Människan är den vackraste staden av Sami Said

Människan är den vackraste staden är en roman som inte går att läsa utan att man tänker: ”Vad är det här för geni?” Det blixtrar om Sami Saids språk. Efter succédebuten Väldigt sällan fin för sex år sedan kommer nu en ny roman av en av våra allra mest spännande författare – en roman om migration som du inte kommer att kunna lägga ifrån dig. I centrum står San Francisco, en självutnämnd upptäcktsresande från Afrikas horn, tillfälligt strandsatt i norra Europa. Pengarna är slut och gränserna har stängts. Tillvaron i det nya landet går ut på att hitta ett sätt att ta sig vidare. Människan är den vackraste staden är en roman för dig som älskar Jonas Hassen Khemiris språk och berättelsevärldar.

 

Arv och miljö av Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorths starka roman om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse blev en sensation när den gavs ut i Norge. Romanen har sålt i 150 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

I centrum står en arvstvist mellan fyra syskon, som blottar en mer smärtsam nerv: vem som blev älskad som barn, och vem som blev utsatt. Arvstvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de tysta ytor och  hemligheter som präglat familjen måste börja avtäckas. Arv och miljö är en roman om att vara så präglad av händelser i barndomen att man har svårt att komma vidare – och om hur otroligt viktigt det är med rättvisa inom en familj. En drabbande roman för dig som gillade Tom Malmquists I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, med en insisterande berättare som kräver att läsaren ska lyssna.

 

Horet i Hälsta av Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström

Du behöver inte vara historieintresserad för att dras in i detta autentiska rättsfall från 1600-talet där sex, våld och droger står i centrum. I centrum för denna bladvändare står Anna Persdotter, anklagad för stöld, misshandel och otrohet. Med det är också en berättelse om människorna och livet i byn Hälsta, Västmanland och om ett stormaktstida Sverige, där sex och samlevnad inte var privatsaker och äktenskaplig otrohet – hor – var belagt med dödstraff. Horet i Hälsta är ett givet fall för Leif GW Persson och Veckans brott. Och utan tvekan stoff för en hel säsong på Netflix.

 

Gränsen av Elise Karlsson

Elise Karlsson är tillbaka med en roman som tar vid där kritikerhyllade Linjen slutade, och som med samma skarpa och lakoniska humor undersöker vår tids konfliktlinjer och neuroser. I den fristående fortsättningen Gränsen är det vår tids största neuroser som står i centrum: wellness, relationer, andning och att arbeta med sig själv. Detta samtidigt som människor dör på Medelhavet och den egna hälsan i ett allt mer pressat arbetsklimat. Med sina korta, träffsäkra kapitel är det här en bladvändare du slukar på en kväll. ”Elise Karlsson är en samtidsskildrare av högsta klass”, som Aftonbladet skrev.

Människan är den vackraste staden

Sami Said är tillbaka med en mästerlig roman om migration, en litterär roadmovie genom Sverige.

Arv och miljö

En bok som man vill diskutera efter att ha läst den – den perfekta bokklubbsboken!

Horet i Hälsta: En sann 1600-talshistoria

Sex, droger och våld på 1600-talet – en riktig bladvändare för dig som gillar släktforskning och historia.

Gränsen

En roman om vår tids neuroser: wellness och att arbeta med sig själv.

Du kanske vill läsa...

Två röster om John Williams författarskap

Han tillhör de senaste årens verkliga litterära sensationer, inte minst genom det postuma genombrottet internationellt med Stoner. Men vem var John Williams?

Julsigneringar

Gör någon extra glad i jul! Passa på att få din bok signerad av våra författare, att ge bort eller behålla själv.

Boktips för att ladda batterierna

Du har gjort ditt i offentligheten nu. Dags att ladda batterierna i solitud inför december-ruschen med de här tre boktipsen. 

Utdrag ur Stridens skönhet och sorg 1918

Den 11 november 2018 är det hundra år sedan första världskriget såg sitt slut. Läs Will Judys redogörelse från fredsdagen.