Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: Oktober

I oktober läser vi två efterlängtade och självupplevda böcker som ger perspektiv på tillvaron. 

Kväll i Paradiset + Välkommen hem av Lucia Berlin

Få författare har på senare tid fått ett sådant genombrott efter sin tid. Vi har Stoner-författaren John Williams - och så har vi Lucia Berlin. Efter framgångarna med hennes novellsamling Handbok för städerskor släpps nu ytterligare 22 noveller baserade på författarens liv: Kväll i Paradiset. Samma raka och bitterljuva berättande, mer exotiska exteriörer.

Som bonus ingår även Berlins självbiograi Välkommen hem i novellsamlingen, med fyrfärgsfotografier ur hennes innehållsrika liv. 

Det här är ett boktips för dig som fullkomligt älskade Lucia Berlins första bok och vill ha mer.

 

Tung av Kiese Laymon

Tung är den självupplevda boken som väckte stor uppmärksamhet när den släpptes i våras. Den har utsetts till en av årets bästa böcker av blanda andra New York Times, Washington Post och NPR, och såväl nominerats till som vunnit en rad litterära priser. "Kiese Laymon är en stjärna på den amerikanska litterära himlen, med en röst som är modig, ärlig, kärleksfull och sällsynt vacker", skrev NRP. "Oh my god. Tung är häpnadsväckande. Komplex. Intensiv. Wow. Bara wow", beskrev författaren Roxane Gay boken. 

Kiese Laymon bor med sin mamma i ett litet hus i Jackson, Missisippi, fullt med böcker. Han ska bli en oklanderlig, bildad svart man har mamman bestämt. Men samtidigt som Kiese vet att modernt givit honom allt, utövar hon också fysiskt våld som sonen som gör att han en dag måste bryta med henne. Ömsint och på samma gång skoningslöst beskriver Laymon deras tillvaro av hemligheter och lögner. 

Det här är ett boktips för dig som älskar Roxane Gays böcker och Tara Westovers Allt jag fått lära mig.

Kväll i paradiset + Välkommen hem

För alla Lucia Berlin-fan - dubbelvolym med noveller och självbiografi.

Tung

En blandning mellan Tara Westover och Roxane Gay.

Du kanske vill läsa...

Klicka hem Fars Dag-presenten själv

Vänta inte på bekräftelse utifrån - uppskatta dig själv som förälder genom att ge dig lästid i Fars Dags-present. 

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad.