Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Månadens boktips: September

I september boktipsar vi om tre medryckande historieskrivningar för att ge perspektiv på samtidens valkampanjer och digitala spionskandaler.

Från krog till krog – svenskt uteätande under 700 år av Richard Tellström och Håkan Jönsson

Försök till reglering på krogområdet är inget nytt – vare sig det handlar om att få det egna tjänstemannaledet att dra ner på representationsbudgeten, eller vanliga medborgare att minska på alkoholkonsumtionen. Efter skriverier om ohämmad lyx på Operakällaren skickade dåvarande finansminister Gunnar Sträng ett brev till regeringen som förbjöd vidare representation på krogen för statliga verk. Då skrev Operakällarens ägare Tore Wretman ett brev till Sträng som förklarade att eftersom restaurangen ligger i en fastighet ägd av staten, vore det förargligt om den gick i konkurs. Varpå Sträng skickade ett ytterligare brev till regeringen som förklarade att det var önskvärt att statliga verk skötte sin representation just på Operakällaren. Om politikers representationsvanor och andra mat- och dryckesvanor kan du som är mat- och dryckesintresserad eller historieintresserad läsa om i den nyutkomna historieboken Från krog till krog – svenskt uteätande under 700 år. Läs även historieförläggare Anders Bergmans funderingar i frågan. 

 

Geniet från Breslau av Lena Einhorn

Trots de bästa ideologiska intentioner blir det – så att säga – inte alltid som man tänkt sig. Geniet från Breslau är en historisk roman om mannen som gav klorgasen ett ansikte, och om kvinnan vid hans sida som i egenskap av pacifist inte stod ut med makens forskning. Om att göra fel val, och köra över sina egna och familjens ideal. Det här är en roman för dig som är historieintresserad, plöjer allt om första världskriget, och som älskade filmen A beautiful mind.

Med Fritz Haber och Clara Immerwahr i huvudrollerna har Lena Einhorn skrivit en fascinerande och gripande historia om ett turbulent äktenskap under de årtionden då mänskligheten gick från löftesrika framtidsutsikter till det ödesdigra första världskriget.

 

Det dunkla pusslet – spionagets världshistoria av Wilhelm Agrell

Att avlyssna främmande makter i syfte att påverka valresultat är på inget sätt en ny företeelse. Den nyligen utgivna historieboken Det dunkla pusslet – Spionagets världshistoria är den första övergripande skildringen på svenska om vad som egentligen händer bakom kulisserna såväl i krig som i fred.

Vi associerar spioner med efterkrigstiden, högteknologiska avlyssningsteknik, Stasi och James Bond. Men i verkligheten har macho inte betytt så mucho – den största andelen spioner genom historien har varit kvinnor, och det är inte främst från Ryssland och USA som spionage har skett, utan lika gärna i Egypten, Mesopotamien, Asien för att inte tala om Europa och hela området runt Medelhavet. Kanske kan det ge krydda åt våra konspirationsteorier om stundande val, eller slå hål på seglivade vanföreställningar? Det dunkla pusslet – spionagets världshistoria är en bok för dig som älskar spänning, krig, konspirationer och världshistoria.

Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år

Uteätandets när-var-hur under 700 år.

Geniet från Breslau

Vetenskaplig spänning under första världskriget, och om att köra över sina egna ideal.

Det dunkla pusslet: Spionagets världshistoria

Heltäckande om spioner – inte bara James Bond och avlyssningsteknik.

Du kanske vill läsa...

Sneak peek på höstens böcker

Storsatsning från Susanna Alakoski, Silvia Avallone tillbaka och nytt från systrarna Adbåge.

Bästa boktipsen till påsk

Ni önskade - här är den ultimata läslistan inför påskledigheten. 

5 äggstra goda recept till påsk

Fullkomligt frossa i äggklassiker i påsk! Vi ger dig 5 smarriga recept ur Tove Nilssons äggbibel Ägg.

Frågorna som får igång bokcirkelsamtalet

Vi ger dig frågorna som får igång samtalet till vårens stora bokcirkelsbok: Tara Westovers självbiografi Allt jag fått lära mig.