Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Mellan raderna

av Jenny Nordlander

Om kvinnliga journalisters vardag och det subtila kvinnoförtrycket som står skrivet mellan raderna.

När journalisten Jenny Nordlinder hittade Dokumentet från 1978, där Aftonbladets kvinnor gjorde upp med spritkultur och tafsande kollegor, ville hon göra en bok för vår tid om hur det är att vara kvinna i mediebranschen.

Sedan bräserade #metoo.

Och kanske hade man i spåren av #metoo och den efterföljande debatten om jämställdhet inom mediebranschen våren 2018 väntat sig ett ännu värre dokument. Men Mellan raderna handlar istället om kvinnliga journalisters vardag och det som fortfarande är svårt att sätta ord på. Det mer subtila kvinnoförtrycket som står skrivet mellan raderna. Det där som nästan alltid går att bortförklara, men som kan ta död på den mest engagerades glöd, göra den roliga tråkig och den smarta dum.

Numerärt är journalistbranschen en av Sveriges mest jämställda, ändå är det oftast män som får göra de bästa jobben, ta emot all kredd och uppmuntran och se sina idéer bli verklighet. Det är också män som får de bästa positionerna och sitter på pengarna. Det är ett problem.

I Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist har Jenny Nordlander samlat rapporter och vittnesmål från Sveriges största redaktioner. Journalister berättar om hur de har särbehandlats på grund av att de är kvinnor – och hur det har påverkat deras karriär. Boken består av rapporter, analyser och vittnesmål, som tillsammans ger en tidslinje över kvinnors plats i presshistorien.

I början av 1700-talet krävdes det bokstavligt talat att en man dog för att en kvinna skulle tillåtas delta i arbetet. Jenny Nordlander visar hur situationen för kvinnor i mediebranschen har förändrats över tid, från tryckeriänkorna och de första kvinnliga reportrarna, utrikeskorrespondenterna och cheferna till idag där några av Sveriges främsta journalister och skribenter – Åsa Beckman, Bilan Osman, Johanna Frändén, Frida Söderlund, Agneta Pleijel, Ametist Azordegan, Nivette Dawod, Sara Meidell, Emilie Roslund och Åsa Moberg – berättar om sina yrkesliv.

Mellan raderna är en otroligt direkt och lättillgänglig bok med humor, för dig som är feminist, samhällsintresserad eller gillade Moa Gammels Genier. Det är ett stycke presshistoria, och vad som hände när kvinnor kom in på arbetsplatsen.

 

Jenny Nordlander är journalist. Hon har tidigare arbetat på Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Aftonbladet, och senast som chefredaktör för tidningen Nöjesguiden.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-08-11
  • ISBN: 9789127158900
  • Mått: 177 x 227 x 19 mm
  • Formgivare: Sepidar Hosseini
  • Sidantal: 196
  • Formgivare: Elin Nilsson
  • Vikt: 480 g
Lagerstatus: I lager

Feministisk litteratur slog igenom på riktigt 2018

Feministiska berättelser tippades slå igenom stort 2018 - och trendkännarna har fått rätt. Vi ger boktips till 6 feministiska böcker att läsa i höst.

Jenny Nordlander om det subtila kvinnoförtrycket

Journalisten Jenny Nordlander är aktuell med Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist, där hon har samlat vittnesmål om hur det är att vara kvinna i mediebranschen från 26 av Sveriges främsta journalister och kritiker.

Utdrag ur Mellan raderna

"Det händer ofta att kvinnor som börjar slutar ganska snabbt. Det har bland annat resulterat i eftertexter med enbart män på alla positioner."

Senast visade produkter