Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Min favorit-bookbag

Ett bokmanus med Abbas fiskbullar i dillsås, eller en stulen väska från läsinspiratören Granta. Tygväskor bär på mer än bara saker – de bär på historier.

 LitHub-bookbag

”Sajtens fina enkla tagline sammanfattar mitt yrkes- och privatliv: Read to Live.”

Nina Eidem, förläggare Skönlitteratur:

” Den här LitHub-tygväskan fick jag av våra vänner på Grove Atlantic i New York, förlaget som står bakom den fantastiska satsningen LitHub. Om du inte har kollat in det, så gör det! Det är ett nyhetsbrev som samlar det bästa från det litterära internet, varje vecka eller varje dag om man så vill. Grove har ett gäng såna här väskor som man får om man besöker dem på kontoret, de säljs ingenstans. Man ser dem ganska ofta på de internationella mässorna = bärs av alla som är kompisar med gänget på Grove. Det jag gillar med den är att tygkassen är stor, rymlig och slitstark. Det känns bra att ha Joan Didion under armen. Och sajtens fina enkla tagline sammanfattar mitt yrkes- och privatliv: Read to Live.

 

En New Yorker-kasse

”När jag hittade en Abbas fiskbullar i dillsås inklämd mellan en essäsamling av Vigdis Hjorth och lunchlådan blev jag påmind om varför jag tycker så mycket om just den här tygkassen.”

Erik Larsson, reprint-ansvarig:

”Vår son har nyligen börjat gömma diverse saker i olika skrymslen, och den här tygväskan har nu blivit hem för sladdar, skedar och söndertuggade kartongböcker. När jag var föräldraledig låg den under vagnen varje dag, fylld till brädden med barnmatsburkar, tidningar, våtservetter och blöjor. Så, när jag så sent som i morse hittade en Abbas fiskbullar i dillsås inklämd mellan en essäsamling av Vigdis Hjorth och lunchlådan blev jag påmind om varför jag tycker så mycket om just den här tygkassen, för att den kan rymma ett liv.”

 

 Min favorit-bookbag-karlavagen31

 

En vinväska från Alf Tumbles x Sandqvist

”Kan vara det bästa som har hänt mig på väskfronten någonsin.”

Elisabeth Fock, redaktör Illustrerad fakta:

”Alf Tumbles vinväska för Sandqvist kan vara det bästa som har hänt mig på väskfronten någonsin. Jag har till och med två stycken, och bär lätt hem 12 flaskor vin från Systemet på samma gång utan att bryta ryggen. Den är dessutom snygg, och jag får alltid avundsjuka blickar (och frågor om var man kan få tag på den) när jag packar ner mina flaskor.”

Vinväskan är framtagen av Alf Tumble och Sandqvist exklusivt för Natur & Kultur, och finns enbart att köpa på Karlavägen 31 i begränsad upplaga. Klicka här.

 

En tote från Tate

”Trendig? Tja. Tuff? Troligtvis inte. Men trevlig att titta på.”

Karin Berg, redaktör Barn och ungdom:

”Two thumbs up till min tåliga tote från Tate (Museum of Modern Art) som jag har varit trogen i typ tjugotalet år. Den har transporterat det mesta, titt som tätt. Trendig? Tja. Tuff? Troligtvis inte. Men trevlig att titta på.”

 

 Min favorit-bookbag-karlavagen31

 

En illustrerad fakta-gympapåse

”Jag har använt den nästan varje dag ända sedan vi tog fram den.”

Josefin Ekman, sajtansvarig Karlavägen 31:

”Jag har använt den här gympapåsen nästan varje dag ända sedan vi tog fram den för fyra år sedan. Den hänger med på promenader (när man bara vill ha nycklar och mobil för podcasts med sig), till yogan (perfekt att ha yogamattan i när man cyklar), i parklekar, på Trädgården under bron och på samtliga bokmässor och releasefester när jag har behövt ha händerna till annat. Älskar att den både är praktisk och är lite av en statement-väska (skriver under på allt utom odlingen, där går jag bet).”

Gympapåsen finns att köpa på Karlavägen 31, i begränsad upplaga. Klicka här.

 

En Babel-tygkasse

”Jag älskar tv-programmet Babel, känner mig oftast lite mer bildad efter ett avsnitt.”

Kristina Poppius, redaktionschef:

”I den här kassen bär jag träningskläder, böcker och mina lunchlådor. Jag älskar tv-programmet Babel, känner mig oftast lite mer bildad efter ett avsnitt. Författare är perfekta tv-gäster eftersom de i princip alltid är intressanta att lyssna till. Jag tror att vi behöver fler författare i tv och radio.”

 

 Min favorit-bookbag-karlavagen31

 

En Pom & Flora-tygkasse

”Jag har ett behov av att bära med mig halva mitt hem när jag ger mig ut på stan. Tack vare den här påsen får åtminstone en tredjedel följa med.”

Jill Eriksson, PR-ansvarig Illustrerad fakta:

”Ska man bära sina saker runt omkring i Stockholm bör man göra det med stil. Jag lyckas trycka ner både dator, stickade tröjor, böcker och handväska i den här totebagen som trots sin rymd ser nätt och stilren ut. Jag har liksom ett behov av att bära med mig halva mitt hem när jag ger mig ut på stan. Tack vare den här påsen får åtminstone en tredjedel följa med.”

Frukost hela dagen-tygkassen från Pom & Flora x Natur & Kultur finns att köpa på Karlavägen 31 här.

 

Pom o Flora-totebag och New Yorker-totebag

 

Ett konstprojekt-tygväska från New York

”Med världens största rökelse renade (konstnären) Jeanine bland annat Wall Street på negativitet - hejdå girighet, kapitalism, krig och miljöförstöring.”

Lawen Mohtadi, förläggare Sakprosa:

”Den här påsen gjorde min vän Jeanine Oleson 2008 som en del i sitt konstprojekt The Greater New York Smudge Cleanse. Idén var att rena ett par ”kontaminerade” platser runt om i New York. USA och världen hade precis genomlevt tio år av Bush, och den hösten, innan Obama valdes till president, rådde stor valångest. Med världens största smudge stick (rökelse gjord på salvia) renade Jeanine bland annat Wall Street och det giftiga vattnet i Gowanus Canal på negativitet - hejdå girighet, kapitalism, krig och miljöförstöring. Det var bara tio år sedan, det fanns hopp om en bättre värld då, nu är allt upp och ner.”

 

En Granta-totebag

Granta-påsen stal jag i deras monter när jag var på bokmässan i London.”

Pontus Kipowski, marknadskommunikatör:

”En av mina favvopåsar. Den här Granta-påsen stal jag i deras monter när jag var på bokmässan i London. Kändes väldigt rätt på något sätt att gå runt med den på mässan och när jag besökte independent-boklådor i London. Magasinet Granta står för väldigt mycket av det jag älskar med bokbranschen - deras urval och kunnande inspirerar mig att läsa nya författarskap och hitta böcker som jag inte visste att jag ville läsa.”

 

Min favorit-bookbag-karlavagen31

 

En Frida Kahlo-tygväska

”Dessutom ryms hela tre flaskor vin, inklusive tilltugg, om man packar bra.”

Sofia Cecioni, key account manager:

”Min Frida Kahlo-bookbag följer med mig överallt sedan förra våren. I den kan man hitta saker som solskyddsfaktor, läppbalsam, tandtråd (som ligger kvar sedan övernattningen på landet i somras), hundbajspåsar, extratrosor ifall jag får infallet att gå ner till jobbgymmet, små post-it lappar med saker som man inte längre minns varför man skrev och som numera blivit till små gåtor, och givetvis alltid en bok eller två. Dessutom ryms hela tre flaskor vin, inklusive tilltugg, om man packar bra. Den mest använda presenten jag någonsin fått, tack Cecilia. Bookbagen är inköpt på legendariska boklådan Strand Books i New York.”

 

En lågprisväska

”Åttaåringen påpekade häromdagen att mönstret betyder att ”man får älska vem man vill”, och det är ju inte fel att ha hängande på axeln.”

Malin Lilja, redaktör Barn och ungdom:

”Min favorittygväska är helt oglamoröst inköpt på en lågprisbutik i Stockholm, men älskad och urblekt på grund av jag vet inte hur många tvättar. Om jag inte gömmer den under min jacka i hallen så förvandlas den raskt till 8-åriga dotterns alternativa skolväska – även katten har burits omkring i den vid ett oövervakat tillfälle. Storleken är precis lagom för både A4-manus och en laptop, och färgerna gör mig glad. Åttaåringen påpekade häromdagen att mönstret betyder att ”man får älska vem man vill”, och det är ju inte fel att ha hängande på axeln.”

 

 En Frida Kahlo-tygväska ”Dessutom ryms hela tre flaskor vin, inklusive tilltugg, om man packar bra.”    Sofia Cecioni, key account manager:  ”Min Frida Kahlo-bookbag följer med mig överallt sedan förra våren. I den kan man hitta saker som solskyddsfaktor, läppbalsam, tandtråd (som ligger kvar sedan övernattningen på landet i somras), hundbajspåsar, extratrosor ifall jag får infallet att gå ner till jobbgymmet, små post-it lappar med saker som man inte längre minns varför man skrev och som numera blivit till små gåtor, och givetvis alltid en bok eller två. Dessutom ryms hela tre flaskor vin, inklusive tilltugg, om man packar bra. Den mest använda presenten jag någonsin fått, tack Cecilia. Bookbagen är inköpt på legendariska boklådan Strand Books i New York.”

 

En shoegazeband-väska

”De har fattat en sak: en stor tygväska med långa axelband gör att man kan bära tegelstenar som David Sedaris 786-sidiga Theft by Finding.”

Lina Boqvist, produktionsansvarig:

”Jag älskar den här tygväskan eftersom den burit SÅ många bra böcker denna grymma läs-sommar. Westkust är ett shoegazeband från Göteborg, och har så vitt jag vet ingenting med litteratur att göra, men de har fattat en sak: en stor tygväska med långa axelband gör att man kan bära även tegelstenar som David Sedaris 786-sidiga Theft by Finding (den inbundna utgåvan) utan att det pajar ens stil(eller rygg).

 

En Bob hund-totebag

”Jag fick den av Bob hunds sångare Thomas Öberg.”

Olivia Borg, PR-ansvarig Barn och ungdom:

”Min tygväska har förmodligen en historia även före mig. Men mitt förhållande med den började någon gång för 17-18 år sedan, i ett litet och smutsigt backstagerum i Malmö där jag fick den av Bob hunds sångaren Thomas Öberg. Sedan dess har väskan och jag i perioder varit helt oskiljaktiga. Förutom att den har helt rätt mängd odefinierbara fläckar och perfekt längd på handtagen, var det också den första tygkassen jag ägde som hade en botten vilket gjorde den till det ultimata sättet att kånka stora mängder biblioteksböcker fram och tillbaka! På den tiden var det mest tygkassar från Änglamark och Ica som gick att få tag på så ett sånt här guldkorn hölls det hårt i.”

 

Bob hund-totebag

Du kanske vill läsa...

Sneak peek på höstens böcker

Storsatsning från Susanna Alakoski, Silvia Avallone tillbaka och nytt från systrarna Adbåge.

Bästa boktipsen till påsk

Ni önskade - här är den ultimata läslistan inför påskledigheten. 

5 äggstra goda recept till påsk

Fullkomligt frossa i äggklassiker i påsk! Vi ger dig 5 smarriga recept ur Tove Nilssons äggbibel Ägg.

Frågorna som får igång bokcirkelsamtalet

Vi ger dig frågorna som får igång samtalet till vårens stora bokcirkelsbok: Tara Westovers självbiografi Allt jag fått lära mig.