Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Mini-skrivskola

Gunnar Ardelius har gett ut fyra ungdomsromaner och en vuxenroman. Nu är han aktuell med sin femte ungdomsroman Tjuren från Solna.

1. Får du känslan när du skriver, att detta vill jag absolut inte visa för mina föräldrar, du kanske brinner av skam när du formulerar dig, då är det sårbart på riktigt och därför vägen du ska fortsätta på.

 

2. Varje gång du kan välja mellan hur det verkligen är och det som är en bra historia, så ska du välja det senare. Det är författarens dubbla hänsynslöshet, att först ta det du behöver och inget annat för att sedan förvränga det efter eget gottfinnande. Har du den brutaliteten i dig kopplad med en sensibilitet så är du på god väg.

 

3. Våga vara så detaljerad som möjligt. Exakt vad var det som din mamma eller pappa gjorde den där dagen, den där hösten och vad gjorde de inte? Hur luktade det, hur kändes händerna och andedräkten? Varför är du arg? Varför inte? När du skriver märker du att deras berättelser inte hänger ihop för dig eftersom det var just historier, deras egna påhitt. De fick dig kanske att tro att de också var dina. Nu är det dags för dig att skriva din egen historia.

 

Bonustips: Se till att komma i kontakt med andra som skriver och våga visa dina texter för dem, exempelvis på en skrivarkurs.

Tjuren från Solna

Skruvad humor kring mansrollen för millennials.

Du kanske vill läsa...

Utdrag ur Brun flicka drömmer

ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson självbiografi Brun flicka drömmer är skriven på fri vers och rymmer ämnen som rasism, segregation och brutalt polisvåld, men även kärlek till familjen och en resa genom barndomens minnen.

Överraska mamma med frukost på sängen

Här är kafé Pom & Floras bästa Mors dags-recept ur kokboken Frukost hela dagen

Dödlig delikatess

Den uppblåsbara faran. Olle Matsson, professor i kemi, skriver om den japanska blåsfisken fugu – en delikatess som bär på det starka giftet tetrodotoxin.

En saudisk kvinnas protest

Hon satte sig bakom bilratten och körde i ett av världens mest kvinnoförtryckande länder. Läs ett utdrag ur Modet att köra av Manal al-Sharif.