Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Modet att köra

av Manal al-Sharif

Det här är historien om kvinnan som satte sig bakom ratten och startade en feministisk revolution mot sharialagarna.

När Manal al-Sharif den 19 maj 2011 sätter sig bakom ratten, filmar sig själv och lägger upp den på youtube är hon väl medveten som sprängstoftet i handlingen. Som kvinna i Saudiarabien är hon enligt sharialagarna förbjuden att köra bil. Men efter de senaste årens feministiska uppvaknande kan hon inte längre blunda för hur kvinnor behandlas. Hon är beredd att konfrontera det mäktiga kungadömets diskriminerande system.

Priset hon får betala med nio dagar i fängelse och utvandring.

Men handlingen leder också till en oerhörd seger, eftersom den ledde till en lagändring som den 24 juni 2018 gav kvinnor rätt att köra bil i Saudiarabien. 

Modet att köra ger en unik inblick i en av Mellanösterns mest slutna och förtryckande stater. När boken släpptes i USA 2017 rönte den stor uppmärksamhet, och tvingade författaren att lämna sitt hemland.

Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj satte ljuset på kvinnornas situation i Saudiarabien, där de lever under ett förmyndarsystem. Vuxna kvinnor behöver en närstående mans godkännande för att bland annat arbeta, teckna avtal och resa.

I Modet att köra skildrar hon vardagsliv och kvinnokamp i ett arbetarklasskvarter i Mecka: hennes mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de extrema regler och normer som tidigt begränsar flickors liv.

Den oerhört välskrivna boken ger sätter fokus på det kvinnoförtryck som råder i Mellanöstern, där kvinnor står under förmyndarskap av sin pappa, man – eller sin son. Det är en memoar om att våga leva, drömma och köra bil som kvinna i ett land där allt detta är förbjudet.

Personligt och drabbande om en saudisk kvinnas feministiska uppvaknande i ett kungadöme av män.

 

Manal al-Sharif är dataingenjör, författare och kvinnorättsaktivist. 2011 utsågs hon till en av världens viktigaste tänkare av tidskriften Foreign Policy och 2012 tilldelades hon Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum. Hon medverkar frekvent i bland annat CNN, BBC och New York Times.

Läs mer

Manal al-Sharif satte sig bakom ratten - och startade en revolution

Se en av de uppmärksammade filmerna som lett till att kvinnor senast i juni 2018 kommer att tillåtas att köra bil i Saudiarabien.

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-05-12
  • Mått: 148 x 218 x 27 mm
  • Översättare: Andreas Vesterlund
  • Formgivare: Conny Lindström
  • Originaltitel: Daring to Drive: a Saudi woman's awakening
  • Sidantal: 367
  • ISBN: 9789127151970
  • Vikt: 550 g
Lagerstatus: I lager

Boktips på böcker om kvinnor, av kvinnor

Ingen är så bra på att beskriva kvinnor som kvinnor själva. I fem inspirerande böcker beskriver författare hur det är att vara kvinna utifrån sina egna förutsättningar. 

Feministisk litteratur slog igenom på riktigt 2018

Feministiska berättelser tippades slå igenom stort 2018 - och trendkännarna har fått rätt. Vi ger boktips till 6 feministiska böcker att läsa i höst.

11 böcker att läsa i sommar

Sommaren är som gjord för läsning - här ger redaktionen sina bästa boktips inför semestern.

En saudisk kvinnas protest

Hon satte sig bakom bilratten och körde i ett av världens mest kvinnoförtryckande länder. Läs ett utdrag ur Modet att köra av Manal al-Sharif.

Senast visade produkter