Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Emot allmänna val

av David van Reybrouck

En visionär idébok om politikens framtid och att våga tänka nytt.

Demokratin som vi känner den är i dåligt skick. Svaga regeringar, hotfulla populister och en strid ström av politiska skandaler har urholkat förtroendet för vårt politiska system. Samtidigt som förtroendet för politiker just nu är historiskt lågt längtar en allt större andel av Europas befolkning efter en stark ledare. Det politiska systemet är i djup kris.

Därför är det hög tid att tänka nytt, menar historikern och succéförfattaren David Van Reybrouck. Hundra år efter att Europa införde allmänna val borde vi vara redo att på allvar angripa demokratins legitimitetskris. I denna skarpa och övertygande samtidsanalys visar Van Reybrouck att det krävs både mod och nytänkande – rådslag, medborgarpaneler, crowdsourcing och till och med lottning – om vi vill stävja krisen och nå verkligt folkligt inflytande.

För en ny demokrati är också en skildring av demokratins delvis glömda historia. Vem minns idag att flera av demokratins banérförare under 1800-talet förordade parlamentariska val för att undvika ett överdrivet folkstyre? Och vad kan vi lära av antikens Aten, där val ansågs odemokratiskt och man i stället använde lottning för många viktiga ämbeten?

I dialog med historiska tänkare och samtida demokratiaktivister målar David Van Reybrouck en hoppfull och radikal vision av demokratins framtid.

I slutändan återstår bara en fråga: Vad väntar vi på?

 

David Van Reybrouck är belgisk succéförfattare till boken Kongo: En historia, och arbetar till vardags som kulturhistoriker, arkeolog och författare. Han är utbildad vid universiteten i Leuven, Cambridge och Leiden och har gett ut en rad romaner och historiska verk, varav flera har blivit prisbelönta. 

Läs mer

”En provocerande titel med en provocerande slusats”

David Van Reybrouck presenterar Emot allmänna val. (På engelska.)

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-03-03
  • Mått: 144 x 217 x 20 mm
  • Sidantal: 191
  • Originaltitel: Tegen verkiezingen
  • Översättare: Joakim Sundström
  • ISBN: 9789127149458
  • Vikt: 350 g
Lagerstatus: I lager

Månadens boktips: Augusti

I augusti tipsar vi om böcker som gör dig påläst inför valet – såväl idéböcker som mer handgripligt hur du kan agera för att skydda demokratin.

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

Barn tolkar bokomslag

Döm inte av omslaget. Eller jo förresten, gör det. Vi lät ett gäng 4-9-åringar att berätta vad de tror att boken handlar om utifrån dess omslag.

Senast visade produkter