Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

När lögnen blir sanning

av Harriet Wallberg, Kristina Appelqvist

KI:s tidigare rektor om spelet bakom Macchiariniaffären.

I debattboken När lögnen blir sanning berättar KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg om spelet bakom kulisserna i Macchiariniaffären och hur hon gjordes till syndabock. Det är en bok som handlar om hur Karolinska Institutet valde att blunda för fuskanklagelser, visselblåsare och de operationer som kirurgen Paolo Macchiarini utförde, och om hur universitetsvärlden och den högsta politiska ledningen i Sverige har agerat i fallet.

När Macchiariniaffären briserar i januari 2016 skakas Sveriges av de uppgifter som avslöjas: forskningsfusk, operationer som gått fel och orsakat stort lidande och död, och universitets- och sjukhusledningar som vägrar ta uppgifterna på allvar.

Harriet Wallberg var rektor på Karolinska Institutet när kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades 2010, men hade lämnat universitetet långt innan de allvarliga problemen upptäcktes. Åtta månader efter att affären var ett faktum pekas hon ut som orsaken till skandalen och sparkas med omedelbar verkan av regeringen från sin tjänst som universitetskansler.

Hur kunde det ske? Varför hölls hon ansvarig för något hon inte hade del i?

Boken När lögnen blir sanning är Harriet Wallberg och Kristina Appelqvists skildring av vad som hände de där månaderna när en av de största skandalerna på ett svenskt lärosäte blev känt för allmänheten, och det spel som tog vid när ansvar skulle utkrävas. Wallberg och Appelqvist visar på felaktigheter och direkta osanningar som omgärdat Macchiariniutredningen. De ställer frågan: hur kunde fakta och sanning betyda så lite för ett universitet och för det politiska etablissemanget?

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127159488
  • Mått: 144 x 219 x 27 mm
  • Vikt: 502 g
  • Sidantal: 316
  • Utgiven: 2019-01-29
Lagerstatus: I lager