Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

November – japp, det är ok att dra sig undan med en bok

Du har gjort ditt i offentligheten nu. Dags att ladda batterierna i solitud inför december-ruschen med de här tre boktipsen. 

Den brinnande flickan av Claire Messud

Efter hyllade Kvinna på övervåningen kommer nu den New York Times-bästsäljande författare Claire Messud med en ny på svenska roman som tar flickors uppväxt för allvar. Det är ett psykologiskt drama i en stillsam roman. Det här är ett boktips för dig som läser Agnes Lidbeck och Elena Ferrante.

Julia och Cassie har varit bästa vänner sedan de gick i förskolan och delar på allt, inklusive en längtan bort från Royston, den sömniga staden i Massachusetts där de växer upp. Men när flickorna når tonåren börjar de glida ifrån varandra. Deras olika klassbakgrunder gör sig gällande, och Cassie slår in på en farlig väg som i slutändan kommer att förstöra hennes äldsta och viktigaste vänskap. Julia berättar om vad som hände när allt börja falla isär. Men medan hon berättar, blir det allt tydligare att historien om deras vänskap glider henne ur händerna. Hur väl känner vi egentligen oss själva och våra närmaste? Och hur förstår vi berättelserna om våra liv, som ibland skymmer en annan, sannare verklighet?

Den brinnande flickan är ett psykologiskt ödesdrama som lånar tragedins form för att berätta om barndomens frihet, kvinnors vuxenblivande och hur det ser ut när fantasierna och drömmarna möter en skitigare verklighet.

Boktips roman Den brinnande flickan
Den brinnande flickan är ett boktips för dig som läser Agnes Lidbeck och Elena Ferrante.

 

Idioten av Elif Batuman

Idioten är en briljant, rolig och säregen roman om litteratur, ambition och kärlek. Det är en campusroman för dig som gillade Curtis Sittenfelds Prep, har en dragning år det absurda, eller som bara vill återuppleva det pubertalt romantiska i att ha en e-postromans.

Är du en läsande kvinna kommer du definitivt känna igen dig i uppväxtskildringen av att vara en nörd, och det begränsande i Jane Austins romanvärld som finns kvar även i vår tid – det vill säga the marriage plot. Batuman låter en ung kvinna pröva tanken om ett skrivande liv och att det måste finnas någonting bortom den kvinnliga tillblivelsens standardberättelse om att vara älskad av en man.

I Idioten försöker huvudpersonen Selin navigera mellan vuxenvärldens krav på att flytta hemifrån, och att samtidigt vara helt borta vad gäller att navigera i livet och relationer. En rolig och speciell roman om att växa upp, från den briljanta författaren till De besatta, som har blivit kultförklarad efter bara två böcker.

Med förbluffande träffsäkerhet fångar Elif Batuman upp den tidiga internetvurmen, 90–talets grungiga stämning och känslan av att vara en ung och oförmögen nörd.

En idiot, helt enkelt.

Boktips roman Idioten 
Elif Batumans roman Idioten är en campusroman dig som gillade Curtis Sittenfelds Prep.

 

La Cheffe, roman om en kock av Marie Ndiaye

La Cheffe är en roman om att tidigt hitta sin passion i livet – och att till och med överge sitt eget barn för att helt gå upp i den.

Huvudpersonen La cheffe – kocken – kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som 14–åring iväg till en förmögen familj för att arbeta som hemhjälp och upptäcker matlagningen, som blir hennes livslånga passion. Sexton år gammal blir hon gravid och föder en dotter som delvis får växa upp hos hennes föräldrar medan hon själv satsar på sitt yrkesliv, utvecklar nya rätter, öppnar restauranger och får sin första Michelinstjärna.

Den ständigt Nobelpristippade Marie Ndiayes senaste roman har samma känsla som Muriel Barberys Igelkottens elegans, där du hypnotiskt sugs in i berättelsen, och är ljusare och mer lättillgänglig än sina tidigare romaner, men lika fascinerande och gåtfull. Det är detaljerat och sinnligt om matlagning, där du riktigt känner smakerna och dofterna genom sidorna.

Boktips roman La Cheffe
Marie Ndiayes senaste roman har samma känsla som Muriel Barberys Igelkottens elegans.

Idioten

Om att vara ung och helt oförmögen att växa upp – en idiot, helt enkelt.

La cheffe

En roman om att välja karriären framför sitt eget barn, av en ständigt Nobelpristippad författare.

Den brinnande flickan

Sagoaktigt om att vara flicka och hur man berättar historien om sitt liv.

Du kanske vill läsa...

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.

Vad hon verkligen vill ha på Mors Dag

Författaren Gemma Hartley skriver om vad hon verkligen vill ha på Mors Dag. Exklusivt utdrag ur kommande bok.

5 äggstra goda recept till påsk

Fullkomligt frossa i äggklassiker i påsk! Vi ger dig 5 smarriga recept ur Tove Nilssons äggbibel Ägg.

Frågorna som får igång bokcirkelsamtalet

Vi ger dig frågorna som får igång samtalet till vårens stora bokcirkelsbok: Tara Westovers självbiografi Allt jag fått lära mig.