Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Ny podcast om arbetet med boken De omöjliga

Snart 25 år efter psykiatrireformen är det hög tid att samla ihop hur det ser ut idag. Författarna Åsa Moberg och Anna Fredriksson bearbetar tankar inför en kommande bok genom att göra en podcast.

Under tillkomstprocessen av Åsa Mobergs senaste bok - självbiografin Livet - fick ingen veta vad hon arbetade med. Tystnad kring pågående arbete är vanligt bland författare. I nästa bok vill hon återvända till ett svårt ämne: psykiatrin, och skriver tillsammans med Anna Fredriksson, socionom och redaktör för tidskriften SocialPolitik.

–Här är det öppenhet som gäller. Under arbetets gång gör vi en podcast för att bearbeta tankar och idéer. Vi vill också ge andra möjlighet att bidra. Vad hände efter psykiatrireformen 1995? Hur har det gått för patienterna? Och hur går det för unga som blir patienter i dag? säger Anna Fredriksson.

Bokens arbetsnamn är De omöjliga.
– Ja det finns människor som vården ger upp. Det kan tyckas förvånande att en stor del av dem är unga kvinnor med självskadebeteende. Det är de som oftast spänns fast i bälte. Fortfarande kan de riskera att hamna bland dömda på rättspsyk, säger Anna Fredriksson.

–Många hamnade i ett vakuum av kommunal kompetens- och resursbrist, när de stora mentalsjukhusen avvecklades. De hade många nackdelar, inte minst att patienter kunde bli kvar hela livet. Märkligt nog förekommer sådant än, men mer osynligt, i olika typer av hem för vård och behandling, säger Åsa Moberg.

 

I det första podcast-avsnittet ställs bland annat frågan: Varför finns det inga medicinfria behandlingsalternativ i den svenska psykiatrin när Norge har lyckats åstadkomma sådana i landets samtliga sju sjukvårdsregioner?

 

De omöjliga finns att lyssna på via ItunesAcast och Soundcloud.


Boken utkommer via Natur & Kultur våren 2020.

Du kanske vill läsa...

Månadens boktips

I oktober läser vi två efterlängtade och självupplevda böcker som ger perspektiv på tillvaron. 

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Boktips - ut i naturen

Äntligen krispigare luft och en natur som dignar av svamp. Vi ger 3 boktips som får dig utanför dörren i helgen.