Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Nyskrivna romaner baserade på Ibsen

Vigdis Hjorth och Klas Östergren är tillbaka - i ett unikt nordisk samarbete kring Henrik Ibsens samtidsdramer. 

I ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag presenterar vi specialskrivna romaner av tre av Skandinaviens absolut främsta författare, alla med utgångspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer: Klas Östergren har skrivit om Hilde Wangel från Frun från havet och Byggmäster Solness, Vigdis Hjorth har skrivit om Hedda Gabler, som i hennes roman blivit mannen Henrik Falk, och Merete Pryds Helle har skrivit om Nora Helmer från Ett dockhem.

Samarbetet har växt fram ur en diskussion mellan förlagen Natur & Kultur, Oktober i Norge och Rosinante i Danmark, om vikten av att manifestera den vitalitet som finns i den nordiska prosan just nu. En litteratur som visar en vilja till samhällsanalys och ifrågasättande av vedertagna normer på ungefär samma sätt som under det moderna genombrottet i slutet av 1800-talet, vars främsta symbolgestalt ju var Henrik Ibsen.

I samband med att de specialskrivna romanerna släpps ger vi även ut en pocketutgåva av de fyra Ibsen-dramer som romanerna speglar, i översättning av Klas Östergren. 

 

Hilde av Klas Östergren

Romanen är både ett spel med berättarperspektiv och fiktioner i fiktioner, och samtidigt ett fullödigt porträtt av en kvinna som både är sitt livs fånge och samtidigt märkvärdigt fri. Inte minst genom sin förmåga att ”fingra på en annan människas öde”. Hon har klivit ur Ibsens dramer och fått ett alldeles eget liv, som sträcker sig från barndomens Lysanger, över Berlin och tillbaka till Oslo, där hon av bristande omdöme eller kanske bara otur hamnar i politisk mycket tvivelaktigt sällskap. En sinnrik lek med Ibsens dramer och den tidiga psykoanalysen.

 

Henrik av Vigdis Hjorth

När Vigdis Hjorth tar sig an Hedda Gabler har Hedda blivit en Henrik och spelplatsen för dramat ett inskränkt samhälle i ett nutida Norge. En thrillerlik roman om rädsla och mod, kön och klass, borgerlighetens blanka yta och livslögnernas höga pris. En falling down-historia, som att betrakta ett skenande tåg på väg mot kraschen.

I översättning av Gun-Britt Sundström.

 

Nora av Merete Pryds Helle

Hur blev Nora Nora? I Merete Pryds Helles roman får vi följa hur Nora kommer till insikt om sig själv, inte i tre akter som i Ett dockhem, utan under ett helt liv. En appell för den omyndigförklarade kvinnan utav en av Danmarks främsta prosaister.

I översättning av Stewe Claeson.

 

Klas Östergren, Vigdis Hjorth och Merete Pryds Helle kommer att göra två gemensamma framträdanden i Sverige under hösten:

- Lördag 28 september på Bokmässan i Göteborg

- Måndag 21 oktober på Internationell Författarscen Stockholm, Årsta Folkets hus

Henrik

Tre av Skandinaviens absolut främsta författare har med utgångspunkt i varsin gestalt ur Ibsens samtidsdramer skrivit specialskrivna romaner.

Nora

Merete Pryds Helle har skrivit om Nora Helmer från Ett dockhem i ett unikt samarbete där tre av Skandinaviens främsta författare tolkat Ibsens samtidsdramer.

Hilde

Med utgångspunkt i Hilde Wangel från Ibsens Frun från havet och Byggmästare Solness har Klas Östergren skrivit en överraskande roman.

Du kanske vill läsa...

Klicka hem Fars Dag-presenten själv

Vänta inte på bekräftelse utifrån - uppskatta dig själv som förälder genom att ge dig lästid i Fars Dags-present. 

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad.