Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Orden som formade Sverige

av Elisabeth Åsbrink

Roligt och lättöverskådligt om Sveriges historia och svenskheten.

Orden som formade Sverige är en personlig, rolig och bitvis provocerande läsning om svenskheten. En bok för den historieintresserade och läsande allmänheten – och för dig som vill briljera i Trivial Pursuit.

Med samma lättillgängliga upplägg som i hennes hyllade 1947 går Elisabeth Åsbrink igenom ett 40-tal ord och begrepp som format Sverige. Det är roligt, tänkvärt och tidvis dråpligt.

När blev Sverige egentligen svenskt?

Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas? Det är genom citat, traditioner, modeord och sångtitlar som vi gör oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Men tider förändras, språk förändras, nya ord kommer till, andra går förlorade.

I Orden som formade Sverige gör Elisabeth Åsbrink en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord.

Det finns inte mycket som är självskrivet med de ord som vi uppfattar som grundstenarna i vårt nationsbygge. Däremot går det att på lite oväntade ställen hitta något som är typiskt svenskt, det vill säga en relativt tidig uppmärksamhet på kvinnors och barns rättigheter i Det går an och Barnets århundrade. Men hur svenskt är egentligen ishockey? Och får man egentligen säga vad som helst ”i det här landet”?

 

Elisabeth Åsbrink är journalist och författare, bosatt i Stockholm och Köpenhamn. Hon medverkar som skribent, recensent och krönikör i Dagens Nyheter och även i dansk press. Hennes senaste bok 1947 blev en av 2016 års mest prisade, och nominerades till Augustpriset. Hon belönades med Augustpriset för Och i Wienerwald står träden kvar 2001.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127156319
  • Mått: 148 x 217 x 29 mm
  • Utgiven: 2018-08-22
  • Formgivare: Sara R. Acedo
  • Sidantal: 343
  • Vikt: 670 g
Lagerstatus: I lager

Boktips för att förstå andra världskriget

Elisabeth Åsbrink har hyllats för skildrandet av tiden under och efter andra världskriget i böcker som Och i Wienerwald står träden kvar och 1947. Här tipsar hon om 6 böcker som du behöver läsa för att förstå andra världskriget och dess konsekvenser

Utdrag ur Orden som formade Sverige

"Då jag växte upp på 80-talet var den vanligaste frågan jag fick: Var kommer du ifrån?"

Senast visade produkter