Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Paris bästa nya krogar

Elin Unnes, författare till matreseguiden Paris för foodisar, tipsar om de bästa nya ställena som öppnat sedan guideboken gavs ut för ett år sedan. 

Elin Unnes är rockjournalisten som en gång om året tar tåget ner till kontinenten för att övervintra i Paris. Ja, kvinnan har koll på var man äter den godaste söndagsbrunchen, hittar de bästa naturvinsbarerna, de billigaste ostronhaken, samt ovärderliga tips på hur man köper bröd och pratar franska (utan att egentligen kunna det). Det här är hennes bästa tips på ställen som tillkommit efter att matreseguiden Paris för foodisar publicerats.

 

CAM

Den stökiga lilla restaurangen Import/Export CAM heter som den gör för att det redan stod så på fasaden. Innanför dörren står en hylla med böcker om konst och punk. I köket står två unga kockar som på kort tid blivit stjärnor, vilket inte hindrar dem från att rusa ut och servera mat när nån i servisen tappat en kniv på foten (sann historia). Priset är lågt, stämningen hög och portionerna små portioner. Ibland får man en egen tallrik, ibland får man dela. Paketen med pappersnäsdukar som ligger på borden behövs. Att kalla maten för fusion känns som en förolämpning, rätterna innehåller bara de godaste smakerna från hela världen. På söndagar fylls borden med kockar från Paris övriga finkrogar. 

Alla pratar engelska. 

55 Rue au Maire, 75003 Paris 

Elin Unnes Paris-tips Paris för foodisar

 

Robert
Peter Orr var en av de tidiga kockarna på Au Passage (en av de bästa restaurangerna i Paris). Efter det gick han vidare till vinbaren Martin, där man äter små bitar friterad camembert och dricker naturvin sittande på långbänkar. Ett tag stekte han amerikanska pannkakor på favoritfiket Muscovado och sen, äntligen, lyckades han hitta den perfekta lokalen till sin egen drömrestaurang. Stämningen är avslappnad men maten är sofistikerad (vilket märks i priset - som dock inte är högt för vad man får). 

Alla pratar engelska. 

32 Rue de la Fontaine au Roi, 75011 Paris

Elin Unnes Paris-tips Paris för foodisar 

 

Buffet
Det här är INTE ett smörgåsbord - den ena ägaren råkar bara heta Jean Charles Buffet. Han och partner Audrey startade Buffet som en sorts hyllning till mormorsmat. Här serveras traditionella franska rätter som oeufs mayonnaise (prick samma sak som majonnäsäggen på det svenska julbordet), belugalinser med kål och, eftersom kocken ändå är australiensare, fish & chips. Vinet är naturligt, stämningen familjär och borden står så tätt att man måste dra in både magen och röven för att ta sig fram. 

Alla *vill* prata engelska, och även om det inte alltid lyckas gör man sig alltid förstådd.  

8 Rue de la Main d'Or, 75011 Paris

 

Café du Coin
”Kaféet på hörnet" strävar efter att vara det perfekta kvartersstället. Här serveras vin, kaffe och små snacks till rimliga priser mest hela dan. Här hänger både stammisar och matturister: man tar en billig trerätterslunch, en snabb kaffe i baren, delar på en flaska naturvin, eller tar några bitar pizza innan man går vidare på ”riktig” middag. Affärsmöten, små chica barnfamiljer och fräcka franska vespakillar minglar utan problem. 

De flesta pratar engelska, men säg hej på franska för säkerhets skull - då är hälften vunnet. 

9 Rue Camille Desmoulins, 75011 Paris

 

Ristorante Alba
Ibland när man stökar runt och dricker vin i Paris 11e arrondissemang, och specifikt längs gatan Oberkampf, händer det att man glömmer att äta middag, med ödesdigra konsekvenser. Då är det bra att Alba finns - undangömd på en liten bakgata ligger den här mycket italienska pizzerian. I restaurangen delar stora familjer på stora pizzor innan de fortsätter med stora tallrikar pasta. I take away-delen (”Albar”) dricker unga italienska killar Aperol Spritz i plastglas och gafflar med pizzabagaren. Det går också utmärkt att istället sätta sig på rockbaren Chair de Poule - vägg i vägg - och be dom i baren beställa en pizza åt en. Den levereras då direkt till baren. 

På Alba pratar alla franska. Men ännu hellre italienska. Viljan att kommunicera är dock hög. Peka, nicka och le, så är det inga problem. 

På Chair de Poule pratas engelska som modersmål. 

Alba, 47 Rue des Trois Bornes, 75011 Paris

Chair de Poule, 141 Rue Saint-Maur, 75011 Paris

Elin Unnes Paris-tips Paris för foodisar

Paris för foodisar

Den ultimata Parisguiden för alla som reser med magen.

Tokyo för foodisar

Tokyo har 150 000 matställen – du behöver Jonas Crambys guide för att hitta rätt.

Rom för foodisar

En matguide till stan där du har störst risk att hamna på dålig turisthak.

Köpenhamn för foodisar

Personlig mat- och dryckesguide till staden som har drivit en stor del av matutvecklingen i världen framåt.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.