Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Quiz: Vilken typ av läsare är du?

Är du typen som läser varenda kritikerrosad roman? Som följer specifika författare? Eller ser du snarare böcker som ett sätt att fly vardagen? Ta reda på vilken typ av läsare du är och få skräddarsydda boktips!

 1. Böcker som bäddar för diskussion tycker du är…

a)      Anledningen till att läsa. På så sätt håller jag mig à jour om samtiden: vilka tankar definierar världen just nu, vilka ämnen snackas det om, och vilken politisk skandal som jag kan läsa hela upptakten till.

b)      Jag tycker inte att böcker behöver diskuteras. Jag älskar att tillgodogöra mig ny kunskap i spännande ämnen – men varför mala sönder det med andra?

c)      Själva definitionen av en bok. Om en bok inte väcker nya tankar kan man ju lika gärna umgås med sin spegelbild i stället för med den.

d)      Bokcirkelns grundpelare. Ja, förutom vinet då.

 

2. Vilken var förra årets största litterära utgivning enligt dig?

a)      Roslings Factfulness och Fatima Bremmers Ester Blenda Nordström-biografi Ett jävla solsken  

b)      Pocketutgåvan av Anders Hansens Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna

c)      Magnus Västerbros Svälten – hungeråren som formade Sverige. Men varför tvunget låsa in litterära upplevelser till ett visst år? Bildning är tidlöst.

d)      Jämn match mellan Vigdis Hjorths Arv och miljö och Johanna Frids Nora eller brinn Oslo brinn.

 

3. När du står på järnvägsstationen och ska välja en pocketbok eftersom tåget är försenat, så tänker du…

a)      Yes! Så kallad flygplatslitteratur är min typ av genre, perfekt att få tid att botanisera bland hyllorna.

b)      Det här borde man kunna gräva djupare i. Finns det forskning som visar hur stort stresspåslag som tågtrafiken orsakar per år i Sverige? Och hur olika personer hanterar förseningar?

c)       Jag känner mig främmande inför ovanstående scenario – jag packar alltid med en extra bok i händelse av att den nuvarande skulle ta slut. Dessutom gör jag inte den typen av impulsköp.

d)      Underbart! Då får vi se vad personalen i den här pocketbutiken rekommenderar!

 

4. Varifrån får du boktips?

a)      Tidningen Filter, poddar och Dagens Nyheters vinjett Insidan.

b)      Föreläsningar, TED-Talks och genom att följa dignitärer inom mitt intresseområde.

c)      Böcker är bäst på att tipsa om böcker – när jag läser en bra bok tittar jag alltid i litteraturhänvisningarna i slutet, som brukar ge mig mängder av lästips.

d)      Jag förstår inte frågan – det är jag som tipsar andra.

 

5. Vilket av följande citat passar bäst in på dig?

a)       “One must always be careful of books," said Tessa, "and what is inside them, for words have the power to change us.” ― Cassandra Clare, Clockwork Angel

b)      “Sometimes, you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinced that the shattered world will never be put back together unless and until all living humans read the book.” ― John Green

c)       “I declare after all there is no enjoyment like reading! How much sooner one tires of anything than of a book! -- When I have a house of my own, I shall be miserable if I have not an excellent library.” ― Jane Austen

d)      “Books are a uniquely portable magic.” ― Stephen King

 

6. Vilket av följande boksläpp ser du mest fram emot i vår?

a)      Melinda Gates Kvinnor förändrar världen.

b)      Malcolm Gladwells Talking to strangers.

c)      Allan Klynnes Antikens sju underverk.

d)      Nyöversättningen av den danska författarikonen Tove Ditlevsens Gift, och Kristen Roupenians Kattmänniska (som precis har släppts - ligger på nattduksbordet). 

 

7. Vad läser du mest av för tillfället?

a)       Sådant som jag kan lära mig något av: reportageböcker, fängslande biografier och initierade berättelser om samtiden.

b)      Ämnen som det snackas om just nu. Tarmhälsa, lösningen på klimatkrisen, antiinflammatorisk kost. Böcker med substans, presenterade på ett lättillgängligt sätt.

c)       Historia – finns det något bättre än att sjunka ner i det förflutna?

d)      Romaner!

 

Till ditt resultat!

Räkna ihop dina svar från testet ovan – den bokstav som är i majoritet ligger närmast den typ av läsare som du är. Så: vilken sorts bokslukare är du egentligen?

 

Flest A:

Med en ständig kunskapstörst är böcker bara ett av de medium där du håller dig à jour. Poddar, nyhetsbrev, forskare som är aktiva i sociala medier och ett aldrig sinande RSS-flöde är andra naturliga kanaler för dig. Du är personen som bekanta är lite, lite rädda för att bjuda in på middagar eftersom du är så påläst att det inte ens är någon idé att gå in i en diskussion, samtidigt som du berikar varenda samtal som du deltar i.

Du slukar artiklar, böcker och debattinlägg som andra klickar hem kläder, och tycker att bankvärldens uppbyggnad säger minst lika mycket om samtiden som hanteringen av flyktingströmmar och världshälsan presenterad i diagramformat.

För att hålla koll på de senaste böckerna om samtiden så prenumerera på sakprosas nyhetsbrev, där du även får tips på poddar som görs till vissa av Natur & Kulturs böcker. Teckna dig här.

 

Flest B:

Du läser inte bara för att bli underhållen, utan även för att vidga din hjärna. Varför inte förkovra sig när det finns så mycket spännande forskning där ute, liksom? Du är öppen för nya idéer och behöver inte nödvändigtvis följa specifika författare eller genres, utan styrs av ämnen som intresserar dig.

För att få boktips om vetenskapens just nu intressantaste ämnen i lättillgänglig form är nyhetsbrevet för populärvetenskap din bästa inspirationskälla. För att få tips om böcker inom populärvetenskap i den absoluta framkanten, prenumerera på nyhetsbrevet här.

 

Flest C:

Du är bokmalen som tycker att dåtiden är lite mer fascinerande än nutiden, att en matsedel från 1600-talet kan avslöja långt mycket mer än vad som fanns hos handlaren den dagen, och att mastodontverk om giftets historia är att föredra framför, säg, en samtidsskildring.

För att skala bort allt onödigt och komma till sakens kärna: Du borde prenumerera på nyhetsbrevet om Natur & Kulturs historieutgivning. Då får du inte bara koll på de senaste titlarna på historiehimlen, utan även en inblick i bloggande historieförläggare Anders Bergmans vardag med allt vad det innebär av diskussionstäta författarmiddagar, filosofiska tankar och kommande utgivningsbeslut. Prenumerera på nyhetsbrevet för historia här.

 

Flest D:

Well, vad kan man säga? Du är bekantskapskretsens självklara sambandscentral vad gäller boktips, vilka böcker som borde ha kvalat in på DN:s kritikerlista den här veckan, och vilken roman som är årets bästa Mors dags-present. Kort sagt: Du är the Book Club Boss, läsaren som håller stadens bibliotek och bokhandlare under armarna. Du inte bara läser bokrecensioner på sociala medier – du skriver dem. För att få boktips, utdrag ur kommande romaner och initierade konversationer mellan aktuella författare och deras förläggare, prenumerera på skönlitteraturs nyhetsbrev här.  

Du kanske vill läsa...

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.