Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Romanerna som @bokturisten vill att du läser i sommar

Hon läser fler böcker i veckan än både du och jag kan drömma om, och har plöjt stora delar av vårens utgivning. Här är @bokturisten Signe Svenssons bästa boktips inför semestern.

Romanerna som @bokturisten vill att du läser i sommar
Romanerna som @bokturisten vill att du läser i sommar

"Skärpt och nära."

Två böcker som jag har läst och varmt rekommenderar i sommar är Vaggvisa av Leïla Slimani och Nordisk fauna av Andrea Lundgren.

Vaggvisa läste jag på helspänn. Jag älskade skildringen av en Paris-familjs småbarnsliv mitt i en intelligent, isande, psykologisk thriller. I Nordisk fauna steg jag in i gränslandet till ett suggestivt universum. I varje novell var det något nytt i mig som vreds om. Skarpt och nära.

  

Rich boy pratar mina vänner redan om.”

Tre böcker jag ser fram emot att läsa och skriva om i sommar på @bokturisten är Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Klätterbaronen av Italo Calvino, och Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld. Rich boy pratar mina vänner redan om. Vad det innebär att vara kvinna, vad som är bundet av generation och av arv, och hur vi vill och lyckas älska, leva och arbeta. Spännande! Jag är alltid nyfiken på bokbranschen så Jenny Jägerfelds bok om kometdebutanten Penny och autofiktionens roll och gränser ska bli både kul och intressant att läsa. Slutligen så jag har längtat länge efter att försvinna in i Klätterbaronen om en ung, italiensk adelsman som i revolt mot sin far klättrar upp i ett träd och stannar där.

 

”Jag är alltid nyfiken på bokbranschen så Jenny Jägerfelds bok Blixtra, spraka, blända! om kometdebutanten Penny och autofiktionens roll och gränser ska bli både kul och intressant att läsa.”

Vaggvisa

Gillian Flynns Mörka platser, förlagd under takåsarna i Paris.

Nordisk fauna

En novellsamling om att längta bort och aldrig vara nöjd med det man har.

Rich boy

Den stora romanen om villkoren för kvinnors liv.

Blixtra, spraka, blända! MUGG OCH KLISTERMÄRKE PÅ KÖPET

Chic lit med litterärt innehåll som får läsaren att känna sig smart, av hyllad Augustvinnare.

Du kanske vill läsa...

Min favorit-bookbag

Ett bokmanus med Abbas fiskbullar i dillsås, eller en stulen väska från läsinspiratören Granta. Tygväskor bär på mer än bara saker – de bär på historier.

Jenny Nordlander om det subtila kvinnoförtrycket

Journalisten Jenny Nordlander är aktuell med Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist, där hon har samlat vittnesmål om hur det är att vara kvinna i mediebranschen från 26 av Sveriges främsta journalister och kritiker.

Utdrag ur Orden som formade Sverige

"Då jag växte upp på 80-talet var den vanligaste frågan jag fick: Var kommer du ifrån?"

Månadens boktips: September

I september boktipsar vi om tre medryckande historieskrivningar för att ge perspektiv på samtidens valkampanjer och digitala spionskandaler.

Bokmässan i Göteborg

Japp, vi kommer att vara där

torsdag 27 september 2018 Svenska Mässan, Göteborg

Med oss ner till mässan tar vi bland andra Caroline Ringskog Ferrada-Noli (i samtal med Agnes Lidbeck), Jenny Jägerfeld (i samtal med John Ajvide Lindqvis om författaryrkets våndor), Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (om Factfulness), Peter Englund, Sami Said och Jacqueline Woodson (boksignering i vår monter). Och så håller Vem är vilse?-illustratören Alex Howles en målarworkshop.