Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Romanerna som @bokturisten vill att du läser i sommar

Hon läser fler böcker i veckan än både du och jag kan drömma om, och har plöjt stora delar av vårens utgivning. Här är @bokturisten Signe Svenssons bästa boktips inför semestern.

Romanerna som @bokturisten vill att du läser i sommar
Romanerna som @bokturisten vill att du läser i sommar

"Skärpt och nära."

Två böcker som jag har läst och varmt rekommenderar i sommar är Vaggvisa av Leïla Slimani och Nordisk fauna av Andrea Lundgren.

Vaggvisa läste jag på helspänn. Jag älskade skildringen av en Paris-familjs småbarnsliv mitt i en intelligent, isande, psykologisk thriller. I Nordisk fauna steg jag in i gränslandet till ett suggestivt universum. I varje novell var det något nytt i mig som vreds om. Skarpt och nära.

  

Rich boy pratar mina vänner redan om.”

Tre böcker jag ser fram emot att läsa och skriva om i sommar på @bokturisten är Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Klätterbaronen av Italo Calvino, och Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld. Rich boy pratar mina vänner redan om. Vad det innebär att vara kvinna, vad som är bundet av generation och av arv, och hur vi vill och lyckas älska, leva och arbeta. Spännande! Jag är alltid nyfiken på bokbranschen så Jenny Jägerfelds bok om kometdebutanten Penny och autofiktionens roll och gränser ska bli både kul och intressant att läsa. Slutligen så jag har längtat länge efter att försvinna in i Klätterbaronen om en ung, italiensk adelsman som i revolt mot sin far klättrar upp i ett träd och stannar där.

 

”Jag är alltid nyfiken på bokbranschen så Jenny Jägerfelds bok Blixtra, spraka, blända! om kometdebutanten Penny och autofiktionens roll och gränser ska bli både kul och intressant att läsa.”

Vaggvisa

Gillian Flynns Mörka platser, förlagd under takåsarna i Paris.

Nordisk fauna

En novellsamling om att längta bort och aldrig vara nöjd med det man har.

Rich boy

Den stora romanen om villkoren för kvinnors liv.

Du kanske vill läsa...

Utdrag ur Stridens skönhet och sorg 1918

Den 11 november 2018 är det hundra år sedan första världskriget såg sitt slut. Läs Will Judys redogörelse från fredsdagen.

1918 i bilder

I den femte och avslutande delen i Stridens skönhet och sorg har vi nu nått fram till krigets sista och på många vis mest dramatiska år.

Elin Bengtsson om Rosenregimen

Elin Bengtsson om relationen mellan språk och makt

Rosenregimen är en lyrisk berättelse om att vilja ha en annan typ av relation än den gängse normen. Hur kan man både vara i en relation och bejaka sin frihetstörst?

Hon ger monstren ett ansikte

”De är fruktansvärda, äckliga, fascinerande, respektingivande och farliga varelser, och det vill vi visa”. Lina Blixt fick i uppgift att illustrera det läskigaste som finns.

Livet på krogen förr och nu.

Ett samtal om krogliv genom 700 år och utvecklingen i nutid.

torsdag 22 november 2018 Akademibokhandeln LundeQ, Stora torget 3, Uppsala

Tellström och Almqvist snackar krogliv genom historien och i nutid