Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Så får du barnen att äta mer fibrer

Fibrer behövs för att hålla magen i trim och motverka småätande. Men hur får man egentligen barnen att äta mer fibrer? Vi ger 5 enkla genvägar ur Pom & Floras Frukost hela dagen


Foto: Lennart Weibull ur Frukost hela dagen

 

1. Gör egen granola

Genom att göra sin egen youghurt-topping med mandlar, pumpakärnor, solrosfrön, kokoschips och havregryn blir fiberhalten högre än om du hade köpt müsli. Dessutom är det beroendeframkallande gott! Frukost hela dagens recept innehåller dessutom kakao och kakaonibs för en försvinnande god chokladvariant - enkel att få barnen att provsmaka!

2. Strö frökross över soppan

Soppa är ofta en riktig barnfavorit - så passa på att boosta den med fiberkällan kärnor när du redan har halva inne. Pom & Floras nöt- och glutenfria frökross innehåller bland annat pumpakärnor, linfrö och melonkärnor - gott även på smooties och bowls. 

3. Ät mer kakao!

Visste du att rå kakao är en rik källa till fibrer? Men det ska vara rå kakao - O´boy eller en chokladkaka duger inte. Testa istället Dukkah med kakaonibs & hasselnötter att strö över exempelvis en fruktsallad eller yoghurten. Bladningen innehåller dessutom även hasselnötter, som är rika på omega-3. 

4. Återuppliva gröten

Förutom att havregryn har utsetts till ett av få riktiga superfoods (det är rikt på protein och nyttiga fetter), täcker en tallrik havregrynsgröt en tredjedel av vårt dagsbehov av fibrer. Testa Tantens gröt med hjortronsylt och skummad havremjök, eller Äppelpajsgröt med röda svenska äpplen, kanel och kastanjehonung. Gott till frukost, lunch och middag!

5. Smyg ner fibrerna i milkshaken

Milkshake med banan, jordnötssmör och vanilj - hur kan man inte bli sugen på mellis? Eftersom såväl bananer som jordnötssmör är rikt på fibrer är Frukost hela dagens parad-milkshakeett smart knep för att få i barnen lite extra fibrer. 

 

Frukost hela dagen

God och snygg frukostmat från grundarna av kafé Pom & Flora.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.