Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.

"Coldbrew passar väldigt bra att göra på fruktiga och bäriga kaffen som har hög syra, exempelvis kaffe från Kenya. Jag tycker att en coldbrew är godast dagen efter den är bryggd, därefter blir den mer och mer spritig i smaken. Efter en vecka har den fått en smak som påminner om konjak."

Joanna Alm, författare till Manifest för bättre kaffe

 

UTRUSTNING

Coldbrewflaska från t ex Hario alt en vanlig glasflaska
Våg


INGREDIENSER

65 g kaffebönor
750 g kallt, färskt vatten

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Väg upp och mal 65 g kaffebönor mycket grovt, nära havssalt i storlek.

2. Lägg det malda kaffet i filtret och placera sen filtret i kannan.

3. Häll på färskt, kallt vatten.

4. Skaka flaskan för att sätta igång extraktionen.

5. Ställ in och låt stå 2–16 timmar i kylen.

6. Ta ut filtret ur flaskan.

7. Servera i glas med ett par isbitar.


TIPS! Om du använder en vanlig glasflaska utan filter kan du hälla kaffet direkt i det kalla vattnet och låta det dra 8 timmar. Avsluta bryggningen genom att sila av kaffesumpen. Häll över kaffet i en ren flaska, eller i ett serveringsglas.

 

Manifest för bättre kaffe

Att brygga godare kaffe hemma behöver inte vara komplicerat. Du behöver bara grundutrustning, ett färskmalet gott kaffe, en våg, timer och kunskapen i den här boken.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.