Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Semesterböcker att packa till barnen

Se till att även barnen har läsning för hela sommaren. Vi tipsar om 7 böcker för 6-12-åringar att läsa själv (eller mysläsa tillsammans).

Lättläst och fartfylld roadmovie genom Sverige

Kråkans otroliga liftarsemester av Frida Nilsson

Frida Nilssons Kråkans otroliga liftarsemester är en rapp, rolig, dråplig och väldigt lättläst äventyrsberättelse – en fartfylld roadmovie genom Sverige.

Ebba och Kråkan är på semester. Det blir ett oförglömligt äventyr. De liftar genom de värmländska skogarna mot norska gränsen, där Kråkan ska leta efter sina borttappade föräldrar. De får hjälp på vägen av en lastbilschaffis som har problem med gomseglet, ett dansband vid namn Nilzonz, en Yvonne i klackskor och så en och annan norrman.

Det här är ett boktips till alla 6-9-åringar som älskar Frida Nilssons tidigare barnböcker Ishavspirater, Det tunna svärdet, Apstjärnan, Jag, Dante och miljonerna och Hedvig-böckerna.

 

Moni Nilsson-pockets
Moni Nilssons älskade böcker om Selman och Gordon - nu i pocket.


Skilsmässa och kyssartävling för slukaråldern

Semlan och Gordon – Pappan med de stora skorna och Semlan och Gordon – Sommar med sköna härligheter av Moni Nilsson

För alla barn som vuxit ifrån Tsatsiki och är på väg in i tonåren släpps nu Moni Nilssons älskade kapitelböcker om Semlan och Gordon i pocket.

Semlan och Gordon – Pappan med de stora skorna flyttar 12-åriga Semlans pappa in i ett nytt radhus och hon blir skilsmässobarn. Fast det är inte så farligt som det låter, märker Semlan efter ett tag. Det här är den första boken i serien om Semlan och Gordon för bokslukaråldern.

I seriens andra del, Semlan och Gordon – Sommar med sköna härligheter har Semlan och bästisen Gordon bestämt sig för att i hemlighet resa till Göteborg och hitta Semlans farfar. Men vägen kantas så klart av oväntade komplikationer, som när de tränar för att ta kyssvärldsrekord och hamna i Guinness Rekordbok.

 

Kapitelboken Vittran för barn
Vittran av Annalena Hedman


Kvickt glesbygdsdrama med mysig humor

Vittran av Annalena Hedman

Att läsa Annalena Hedmans mysterier är som att sitta framför en varm brasa. Fnitter och kusligt välbehag avlöser varandra när man bläddrar snabbare och snabbare för att få veta vad som faktiskt händer. För något konstigt är det som pågår i denna landsbygdsort som vi känner igen från hennes förra bok Kronan. Bladvändande kapitelbok för 8–10 år.

 

För 9–12 år om att vara äldst på mellanstadiet

Ellinor, Leo och Viktor av Katarina von Bredow

Det här är en trilogi – där böckerna kan läsas var och en för sig – för den som just har lämnat mellanstadiet bakom sig och ska börja högstadiet till hösten. Böckerna handlar om några avgörande månader i huvudpersonernas liv och om att vara äldst på mellanstadiet.  

Katarina von Bredow skriver om ämnen som svartsjuka och skilsmässa, att som kille vara tyst och eftertänksam, att tassa på tå och försöka vara alla till lags, och om att inte vilja bry sig om killar och kärlen men ändå trilla dit.

Katarina von Bredow tar målgruppen på allvar, och skriver för både tjejer och killar i åldern 9–12 år. ”Jag förstår inte hur hon förstår hur vi tänker”, har en läsare sagt om författaren.

Kråkans otroliga liftarsemester

En lättläst äventyrsberättelse för alla som älskar Frida Nilssons tidigare böcker.

Semlan och Gordon – Pappan med de stora skorna

Kapitelbok att läsa själv för barn på väg in i tonåren.

Semlan och Gordon – Sommar och hemliga härligheter

Om världsrekord i kyssning och att ha en alldeles egen bästis.

Vittran

Spännande högläsning för 6-9 år.

Viktor

Avslutande delen i bästsäljande författaren Katarina von Bredows trilogi om några avgörande månader i sexan.

Leo

Andra delen i tweenis-drottningen Katarina von Bredows efterlängtade trilogi.

Ellinor

Skam-upplägg från tweenisarnas drottning Katarina von Bredow.

Kronan

Magisk realism möter sociala frågeställningar i västerbottnisk skröna för 7–10 åringar.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.