Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Snart är det 1968

av Åsa Moberg

En föregångare till vår tids stora feministiska debatt: metoo-upproret.

Efter att i decennier har varit omöjlig att få tag på finns Åsa Mobergs banbrytande roman Snart är det 1968 äntligen i nytryck!

Det är en tidsdokument av det ikoniska året 1968 sett genom en kvinnas ögon. Om frihet och självförverkligande, kärlek och politik.

Nina Broman har äntligen brutit med sin familj för att helhjärtat gå in för sitt engagemang i FNL-grupperna och praktikplatsen på det nystartade modemärket Lao-Tse. Hennes radikala krets av kulturarbetare och aktivister har tagit på sig uppgiften att befria det arbetande folket, men bland Nina och hennes väninnor gnager snart frågan: vem är egentligen ofri?

Snart är det 1968 ger en skrämmande bild av de avarter inom vänstern som vällde fram i 68-rörelsens kölvatten. I år är det 50 år sedan 68-vågen och kårhusockupationen i maj. Vad var det egentligen som hände, och vilka blev konsekvenserna av det?

Snart är det 1968 utkom första gången 1984, och ges nu åter ut med omslag av prisbelönta formgivaren Lotta Kühlhorn. I ljuset av metoo-upproret är det omöjligt att inte läsa boken som en föregångare till vår tids stora feministiska debatt.

Det här är en roman för dig som läste Åsa Mobergs biografi Livet och vill ha mer – eller som vill ha en inblick i det numera historiska och omvälvande året 1968.

 

Åsa Moberg är journalist, översättare och författare till ett 20-tal böcker. Under 70- och 80-talet var hon en känd vänsterprofil och senare kärnkraftsmotståndare. Tillsammans med Adam Inczédy-Gombos och Eva Gothlin gjorde hon den första oavkortade svenska översättningen av Det andra könet, vilket gav henne rykte som en av Sveriges främsta Beauvoir-kännare. Hon är också känd för Adams bok, som handlar om manodepressivitet.Åsa Moberg på Aftonbladets redaktion år 1968.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-05-05
  • Vikt: 490 g
  • Mått: 143 x 216 x 26 mm
  • ISBN: 9789127157262
  • Sidantal: 315
Lagerstatus: I lager

Feministisk litteratur slog igenom på riktigt 2018

Feministiska berättelser tippades slå igenom stort 2018 - och trendkännarna har fått rätt. Vi ger boktips till 6 feministiska böcker att läsa i höst.

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

Avgörande ögonblick

Vem var Åsa Moberg då? Här berättar hon själv utifrån två bilder.

Utvalda guldkorn om 1968

En radiodokumentär, en tv-dokumentär och två böcker. Här är de bästa tipsen om det motsägelsefulla året 1968 – tankeväckande, grymt, energiskt, förfärande och inspirerande.

”En paranoid atmosfär rådde”

Läs Åsa Mobergs nyskrivna efterord till Snart är det 1968.

Månadens boktips: Maj

I maj boktipsar vi om relationsromaner som lämpar sig ypperligt att läsa i solen.

Senast visade produkter