Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Sneak peek på höstens böcker

Storsatsning från Susanna Alakoski, Silvia Avallone tillbaka och nytt från systrarna Adbåge.

I september släpps den första delen i Susanna Alakoskis fyra romaner som liksom Vilhelm Mobergs utvandrarnaromaner, Sara Lidmans jernbaneepos och Kerstin Ekmans Katrineholmssvit sammanfattar stora skeenden i romansviternas form. Bomullsängeln berättar historien om Hilda, vars arbete på en bomullsfabrik både blir vägen bort från en slitig tillvaro, och en ny boja. Bomullsängeln är en mäktig roman om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och bildningstörst, en berättelse om hur tiden vi lever i kan avgöra våra liv i högre grad än de val vi har möjlighet att göra. 

Samma månad kommer även den Bookerprisvinnande sydkoreanen Han Kang till bokmässan i Göteborg, i samband med att romanen Den vita boken släpps på svenska. Han Kang slog igenom stort i Sverige med läsarrosade Vegetarianen och Levande och dödaDen vita boken kretsar kring sorg, och anses av många kritiker utgöra höjdpunkten i Han Kangs författarskap. 

Torbjörn Flygt är en av våra främsta prosaister, som slog igenom med Augustbelönade Underdog och som nu utkommer med sin första roman på Natur & Kultur. Släkte är ett kammarspel från Sveriges baksida, från slättlandens, bilvrakens, missbrukets och småkriminalitetens och eternitfasadernas land. 

Två kära återseenden är Stål-författaren Silvia Avallone som i september är aktuell med Där livet är fullkomligt - och som även kommer på Sverigebesök - samt läsarfavoriten Lucia Berlin vars novellsamling Kväll i paradiset ges ut i en dubbelvolym tillsammans med hennes bildsatta självbiografi Välkommen hem.

Sverige har idag fler miljardärer än någonsin tidigare - men det är inte inom industrin eller finansvärlden som den nya eliten växer fram. Istället är det en ny generation av superentreprenörer som tagit över, och som grundat framgångssagor som Spotify, Klarna och Mindcraft. Vilka är egentligen människorna bakom de nya svenska miljardbolagen? Vad driver dem? Det har ekonomijournalisterna Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson frågat sig i boken Sveriges nya miljardärer - vinnare och förlorare i den nya ekonomin, som släpps i november. 

En av höstens stora snackisar kommer utan tvekan bli Kiese Laymons Tung, som utsågs till en av fjolårets bästa böcker av New York Times, Washington Post, Buzzfeed och Entertainment Weekly. På samma sätt som Tara Westover (Allt jag fått lära mig) skriver han ömt och på samma sätt skoningslöst om uppväxten med en mamma som gör allt för att skydda honom mot farorna som hotar en svart pojke i USA, samtidigt som hon själv slår honom, hårt och plötsligt. Ett boktips för dig som älskar Roxane Gays böcker. 

I den populärvetenskapliga boken Den inflammerade hjärnan sammanfattar Edward Bullmore, professor i neuropsykiatri, de senaste årens forskning om immunsystemets betydelse för depression. Det här är ett boktips för dig som är inne på antiinflammatorisk kost, intresserad av tarmhälsa och följer bloggen Food Pharmacy.  "Jag är besatt av den här boken", skrev den brittiska läkaren och författaren till Hälsobalansen, Ragan Chatterjee. 

Ett annat kostrelaterat boktips är Tove Nilssons fjärde kokbok Thai hemma med ett 60-tal recept på smårätter, sallader, grytor, grillat och efterrätter från köket som blivit svenskarnas andra husmanskost. Många recept har vegetariska alternativ där grönsaker, tofu och ägg kan ersätta fisk och kött.

Pad thai ur kokboken Thai hemma av Tove Nilsson foto Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull ur Tove Nilssons kommande kokbok Thai hemma.

I oktober släpper illustrerad fakta sin första träningsbok: Stark på riktigt av Louise Sondlo och Waldo Zapata bakom träningscentret SPR Athlete Factory i Stockholm. Den handlar om att hitta rörelseglädje och en kärlek till sin kropp och förmåga, om funktionell fysträning inspirerad av kampsport. 

Samma månad släpps krukmakaren Stefan Anderssons handbok Krukmakeriet, för såväl nyblivna som erfarna krukmakare. Pedagogiskt går Stefan igenom drejning, glasyrtillverkning och bränning, för att du ska kunna tillverka egna skålar, kannor och fat. 

Angie Thomas, som slog igenom med The hate u give, kommer i september med Min tur nu, en hommage till hip hop och en berättelse om att kämpa för sina drömmar. 

Hurra för att alla är olika Illustratören och barnboksförfattaren Kristin Roskifte tog i höstas Norge med storm när barnboken Alla räknas släpptes. Det är en fantastisk myllerbok där du kan räkna människor - från en till tusen - och som en deckare följa dem och se hur deras historier vävs samman. Det som gör boken unik är att den samtidigt är en politisk och existentiell utforskning av mänskligheten. Här behandlas frågor som rättvisa och vem som är lycklig. Boken släpps i Sverige i september, samt i ytterligare ett 15-tal länder. 

Tre år efter hyllade barnboken Halsen rapar, hjärtat slår. Rim för 0-100 år, som förärades Lennart Hellsing-priset, släpper systrarna Emma och Lisen Adbåge äntligen en uppföljare: Folk. Främlingar och vänner - nån du kanske känner! I samband med boksläppet släpper musikern Britta Persson en popskiva för barn och vuxna med tolv tonsatta dikter ur boken. Kolla systrarnas instagram @folksamlingen redan nu!

Folk av Emma och Lisen Adbåge
Ur Emma och Lisen Adbåges barnbok Folk.

Du kanske vill läsa...

Klicka hem Fars Dag-presenten själv

Vänta inte på bekräftelse utifrån - uppskatta dig själv som förälder genom att ge dig lästid i Fars Dags-present. 

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad.