Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Stridens skönhet och sorg 1918 - få boxen på köpet

av Peter Englund

Sista delen i Peter Englunds uppdaterade och hyllade svit om första världskriget.

Äntligen tar första världskriget slut! Och med det Peter Englunds mastodontverk om fem band, som har översatts och givits ut i 24 länder. Det här är allmänbildning, såväl för den historieintresserade som för samtidsditon.

Det femte och avslutande bandet i Peter Englunds unika serie om första världskriget, berättad utifrån en mosaik av ögonvittnesskildringar, dagboksanteckningar och brev, har nu nått krigets sista och på många vis mest dramatiska år – 1918. I början av året har Tyskland oddsen på sin sida. Ryssland

är utslaget ur kriget och de styrande i Berlin satsar allt på ett kort: att genom en enorm offensiv i väst tvinga Frankrike och Storbritannien till fred. Men det måste gå fort, innan USA på allvar hinner blanda sig i konflikten. De allierade hoppas på att hålla ut, och räknar kallt med att kriget ska pågå till minst 1919.

Resultatet blev en serie blodiga bataljer. Länge såg det ut som om Tyskland faktiskt skulle vinna. Men så kom vändningen, oväntad för många.

Denna volym, som i likhet med de tidigare försetts med sällan eller aldrig visade fotografier och nyritade kartor, avrundas med en redogörelse för de fyrtio medverkandes omständigheter vid krigsslutet.

 

Peter Englund är filosofie doktor och professor. Han debuterade 1988 med Poltava och har sedan dess skrivit tio böcker om svensk och internationell historia. Stridens skönhet och sorg har översatts och givits ut i 24 länder. Han är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin, och var mellan 2002 och 2016 ledamot i Svenska Akademin. 2016 gav han ut det delvis självbiografiska minnesexperimentet Jag kommer ihåg om 1900-talets mikrohistoria.

Läs mer

EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127140561
  • Serie: Stridens skönhet och sorg
  • Utgiven: 2018-10-20
  • Mått: 145 x 215 x 28 mm
  • Formgivare: Niklas Lindblad
  • Sidantal: 336
  • Vikt: 640 g
Lagerstatus: Förväntas skickas inom 3 vardagar

Utdrag ur Stridens skönhet och sorg 1918

Den 11 november 2018 är det hundra år sedan första världskriget såg sitt slut. Läs Will Judys redogörelse från fredsdagen.

1918 i bilder

I den femte och avslutande delen i Stridens skönhet och sorg har vi nu nått fram till krigets sista och på många vis mest dramatiska år.

Bästa presenttipsen till Fars Dag

Det spelar ingen roll om pappa gillar historia, en bra roman eller att resa – vi har presenttips för alla intressen. Presenttipsen till Fars Dag 11/11 sträcker sig från kriget i Poltava 1709 till krisen i Silicon Valley 2018.