Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner

Tid. En sommarbetraktelse

I sommar fyller den äldsta i min släkt 106 år. Samtidigt föds också den yngsta, min andra dotter. Får de träffa varandra kommer jag att en dag kunna säga till dottern att hon träffat en person som mindes inte bara kalla kriget utan andra världskriget, ja, första världskriget – rent av tiden före första världskriget! Det måste låta smått otroligt – gör så redan nu. Uppnår min dotter samma gammaltestamentliga ålder som de flesta andra i min släkt kommer hon fortfarande vara i utmärkt form att skåla in året 2100. Det måste å andra sidan låta smått otroligt för 106-åringen – gör så redan för mig.

I sommar blir det också 49 år sedan Woodstockfestivalen ägde rum. Herregud, snart 50 år! Det är omöjligt för mig att förstå– ungefär sådär låter och funkar ju musik och festivaler och ungdomar fortfarande, för mig är det som i går. (Du har väl sett dokumentären?) Avståndet från mig till Woodstock är samma avstånd som från Woodstock till Versaillesfreden. Men jag tror inte att någon på Woodstock sade om första världskriget som jag säger om Woodstock – att det kändes som i går. Oceaner av händelser inträffade däremellan.

Många tänker sig framtiden som full av drastiska förändringar som kommer att dugga allt tätare. Ian Morris bok Why the West Rules For Now, George Friedmans The Next 100 Years eller förlagets egen Homo deus av Yuval Harari handlar alla om det. Men föreställ dig att du somnade vid Versaillesfreden och vaknade igen på Woodstock – det skulle kännas mer främmande än att somna på Woodstock och vakna idag (några kanske gjorde det). Forskare menar att det skulle ta betydligt längre tid att inse sig blivit framflyttad i tiden från 2000 till 2010 än från 1960 till 1970. Så förändringstakten kanske planar ut? Vi kommer att få veta mer om sådana hypoteser i vår kommande bok Framtidens historia av Henrik Brissman. Men först ska vi njuta av den mest statiska säsongen av alla – sommaren.

Skriv en kommentar