Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Tre skräcktips från Madeleine Bäck

När författaren bakom Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar delar med sig av sina bästa tips utlovar hon mardrömmar åt alla!

Madeleine Bäck har just avslutat sin skräcktrilogi som tar oss med ut  i Gästriklands skogar.
Madeleine Bäck har just avslutat sin skräcktrilogi som tar oss med ut i Gästriklands skogar.

1. The Babadook - Film
Glöm katastrofer som The Nun. The Babadook – Jennifer Kents skräckfilm från 2014 är ett mindre mästerverk. En utsliten ensam mamma kämpar med sin allt mer uttåtagerande sexåriga son. När hon till slut tar honom ur skolan påbörjas ett psykotiskt kammarspel i den lilla familjens hus. En varelse ur den otäcka barnboken The Babadook tar sig plötsligt in i huset och in i mamman. Han lovar vansinne och död. Men frågan är om monstret är verkligt, eller om allt det otäcka händer i en sjuk kvinnas huvud. Gastkramande. Och som vanligt i bra skräck är det personskildringarna och speglingen av relationerna som står för det riktigt otäcka. Glöm inte: "You can't get rid of the Babadook." Mardrömmar utlovas.

 

2. Women in Horror – Filmfestival
Februari är Women in Horror month. Varje år arrangerar filmfestivalen Monsters Of Film en särskild filmfestival i Stockholm, där alla skapare av filmerna är kvinnor. Missa inte! Håll koll på: www.monstersoffilm.se 

 

3. Hemsökelsen på Hill House - Bok
Förra året kom Shirley Jacksons klassiska skräckbok från 1959 i nyöversättning av Inger Edelfeldt, och med förord av DN-krönikören Jenny Lindh. Shirley Jackson är en stor inspiration för bland andra Stephen King, och just Hemsökelsen på Hill house har han kallat för en av 1900-talets viktigaste spökromaner. Shirley Jackson är oförtjänt okänd i Sverige, men kanske vänder det nu när Netflix kör skräckserien The Haunting of Hill House, baserad på hennes bok. Serien är snygg gotikskräck, svepande nattlinnen och allt, om än inte exakt i linje med boken. 

 

Madeleine Bäck är författare till spänningstrilogin om vandrarna i Gästriklands mörka skogar; Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar. Hon driver också podcasten Skräckologerna ihop med kollegan Jenny Lundin och nätverket Vagina Dentata, för kvinnor som skapar skräckkonst.

Alla tipsen och många fler finns på instagram: @vagina_dentata_skracksystrar 

Berget offrar

En True detective för unga vuxna.

Du kanske vill läsa...

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.

Vad hon verkligen vill ha på Mors Dag

Författaren Gemma Hartley skriver om vad hon verkligen vill ha på Mors Dag. Exklusivt utdrag ur kommande bok.

5 äggstra goda recept till påsk

Fullkomligt frossa i äggklassiker i påsk! Vi ger dig 5 smarriga recept ur Tove Nilssons äggbibel Ägg.

Frågorna som får igång bokcirkelsamtalet

Vi ger dig frågorna som får igång samtalet till vårens stora bokcirkelsbok: Tara Westovers självbiografi Allt jag fått lära mig.