Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Tre skräcktips från Madeleine Bäck

När författaren bakom Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar delar med sig av sina bästa tips utlovar hon mardrömmar åt alla!

Madeleine Bäck har just avslutat sin skräcktrilogi som tar oss med ut  i Gästriklands skogar.
Madeleine Bäck har just avslutat sin skräcktrilogi som tar oss med ut i Gästriklands skogar.

1. The Babadook - Film
Glöm katastrofer som The Nun. The Babadook – Jennifer Kents skräckfilm från 2014 är ett mindre mästerverk. En utsliten ensam mamma kämpar med sin allt mer uttåtagerande sexåriga son. När hon till slut tar honom ur skolan påbörjas ett psykotiskt kammarspel i den lilla familjens hus. En varelse ur den otäcka barnboken The Babadook tar sig plötsligt in i huset och in i mamman. Han lovar vansinne och död. Men frågan är om monstret är verkligt, eller om allt det otäcka händer i en sjuk kvinnas huvud. Gastkramande. Och som vanligt i bra skräck är det personskildringarna och speglingen av relationerna som står för det riktigt otäcka. Glöm inte: "You can't get rid of the Babadook." Mardrömmar utlovas.

 

2. Women in Horror – Filmfestival
Februari är Women in Horror month. Varje år arrangerar filmfestivalen Monsters Of Film en särskild filmfestival i Stockholm, där alla skapare av filmerna är kvinnor. Missa inte! Håll koll på: www.monstersoffilm.se 

 

3. Hemsökelsen på Hill House - Bok
Förra året kom Shirley Jacksons klassiska skräckbok från 1959 i nyöversättning av Inger Edelfeldt, och med förord av DN-krönikören Jenny Lindh. Shirley Jackson är en stor inspiration för bland andra Stephen King, och just Hemsökelsen på Hill house har han kallat för en av 1900-talets viktigaste spökromaner. Shirley Jackson är oförtjänt okänd i Sverige, men kanske vänder det nu när Netflix kör skräckserien The Haunting of Hill House, baserad på hennes bok. Serien är snygg gotikskräck, svepande nattlinnen och allt, om än inte exakt i linje med boken. 

 

Madeleine Bäck är författare till spänningstrilogin om vandrarna i Gästriklands mörka skogar; Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar. Hon driver också podcasten Skräckologerna ihop med kollegan Jenny Lundin och nätverket Vagina Dentata, för kvinnor som skapar skräckkonst.

Alla tipsen och många fler finns på instagram: @vagina_dentata_skracksystrar 

Berget offrar

En True detective för unga vuxna.

Du kanske vill läsa...

5 tips på hur du bryter dina digitala ovanor

I boken Smartare än din telefon av psykologen Siri Helle får du praktiska råd på hur du kan använda din mobil för att öka ditt välbefinnande.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Två röster om John Williams författarskap

Han tillhör de senaste årens verkliga litterära sensationer, inte minst genom det postuma genombrottet internationellt med Stoner. Men vem var John Williams?

Julsigneringar

Gör någon extra glad i jul! Passa på att få din bok signerad av våra författare, att ge bort eller behålla själv.