Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Två röster om John Williams författarskap

Han tillhör de senaste årens verkliga litterära sensationer, inte minst genom det postuma genombrottet internationellt med Stoner. Men vem var John Williams?

 

Nu finns det en biografi om de senaste årens kanske mest omtalade och mytomspunne författare. John Williams: Mannen som skrev den perfekta romanen av Charles J. Shields. Natur och Kultur har tidigare gett ut tre av hans hyllade romaner: Stoner, Butcher’s Crossing och Augustus. Nu får vi äntligen veta mer om mannen bakom dessa mästerverk.

 

Vi bad författaren, översättaren och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer och kulturjournalisten Anneli Dufva förklara John Williams storhet.

 

Vad tycker du gör John Williams författarskap unikt? Vilken av John Williams romaner ligger dig varmast om hjärtat?

 

Anneli Dufva:

-Allvaret, skulle jag omedelbart svara. Allvaret och hängivenheten. Det handlar om en djup och omvälvande kärlek till litteraturen och vad den kan komma att betyda för en människa.

-Stoner - av den anledningen att den gestaltar just denna kärlek och genom detta berättar livet, skriver fram ett liv - en mättad tankevärld.

 

Kristoffer Leandoer:

-Det som jag tror gör John Williams författarskap unikt är den stora tillit han visar till oss som läsare. Jag vet ingen författare som i lika hög grad litar på läsarens förmåga att uppfatta den stora livsavgörande dramatiken i små skiftningar, små gester.
Men John Williams är också unik som skildrare av människor som struntar i hur andra ser på dem, som väljer att göra det som är rätt och riktigt oavsett vad det får för konsekvenser för dem själva: Augustus och Stoner och pälsjägarna i Butcher’s Crossing får alla betala ett högt pris för att gå emot det som för stunden gäller som sanning: alla John Williams huvudpersoner är läromästare i integritet.

-Trots att Stoner handlar om mig själv som läsare, och trots att jag aldrig frusit som när jag läste om pälsjägarna i Butcher’s Crossing, så måste jag ändå svara Augustus eftersom det är den intelligentaste bok om maktspel och maktutövning jag läst, skriven av någon som uppenbarligen själv var helt främmande för personlig makt.

John Williams: Mannen som skrev den perfekta romanen

Litterär biografi om mannen bakom Stoner och hans egna struliga liv.

Stoner

Vacker nyutgåva av succéromanen som tog världen med storm.

Augustus

Succéförfattaren John Williams brevroman om Roms störste kejsare finns nu i påkostad nyutgåva, formgiven av Nina Ulmaja.

Butcher's Crossing

Påkostad nyutgåva av författaren som tog världen med storm ett kvarts sekel efter sin död.

Du kanske vill läsa...

5 romaner att läsa i sommar

Nina Eidem, förläggare för skönlitteratur, tipsar om romanerna du bara måste läsa i sommar.