Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Utdrag ur Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist

"Det händer ofta att kvinnor som börjar slutar ganska snabbt. Det har bland annat resulterat i eftertexter med enbart män på alla positioner."

Utdrag ur Mellan raderna
Utdrag ur Mellan raderna

Sophia Djiobaridis, reporter och producent på tv-programmet Uppdrag granskning på SVT, om vad det pratas om – och vad som faktiskt görs.

 

”Det är svårt att till hundra procent veta vad det beror på. Är det för att jag är kvinna? Är det för att jag har ett utländskt efternamn?
Är det för att jag är ny, ung, gammal? Varför man blir annorlunda behandlad är komplext. Det går inte att ta varje händelse för sig – och det är ju det som är problemet. Det finns alltid någon jävla förklaring eller ursäkt för varje enskild grej, men när man tar den sammanlagda bilden så ser jag ändå att det finns en stor skillnad beroende på vad du har mellan benen.


Jag kan ta ett exempel som är ganska färskt från Uppdrag granskning. Vi har fått en hel del kritik under årens lopp. Att det är tufft för kvinnor att slå sig fram här. Det händer ofta att kvinnor som börjar slutar ganska snabbt. Det har bland annat resulterat i eftertexter med enbart män på alla positioner. Därför pratas det mycket om att vi arbetar hårt med det här problemet, på att få in fler kvinnor.


Och så, för inte så länge sedan, var det dags att tillsvidareanställa en ny person. När arbetsbeskrivningen kom ut förstod alla och envar att tjänsten var skräddarsydd för en särskild person. Han är superkompetent och jag unnar honom verkligen en fast anställning. Men att göra det, skräddarsy en tjänst åt en man, samtidigt som man säger sig jobba hårt på att få in kvinnor. Jag vet flera kvinnor som inte ens sökte tjänsten för att de tyckte det var så förnedrande. Och jag vet en kvinnlig Guldspadevinnare som sökte. Men fick hon tjänsten? Nej. För tjänsten var avsedd för den här mannen. Man säger att man arbetar för att uppnå jämn könsbalans. Men det gör man inte – man pratar.


Jag bad min närmaste chef att få se en plan på hur man arbetar med detta och fick veta att de hade som avsikt att köpa in fler kvinnliga frilansare. Men vad betyder det om man fastanställer männen och köper in kvinnliga frilansare? Det känns inte som en långsiktig plan."

 

Detta är ett utdrag ur intervjun med Sophia Djiobaridis ur boken Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist av Jenny Nordlander. Boken innehåller texter och utsagor från sammanlagt 26 kvinnliga journalister.

Mellan raderna

Om kvinnliga journalisters vardag och det subtila kvinnoförtrycket som står skrivet mellan raderna.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst. 

Efterrätter

Olle T Cellton, Författare

Vissa av recepten har han slipat på i tio år. Nu släpper kocken Olle T Cellton en bok om efterrätter.

Berget offrar

Madeleine Bäck, Författare

Madeleine Bäck är biologen som blev medicinjournalist och som i dag arbetar som mediechef. Berget offrar är sista delen i hennes skräcktrilogi som utspelas i Gästrikland.