Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Utvalda guldkorn om 1968

En radiodokumentär, en tv-dokumentär och två böcker. Här är de bästa tipsen om det motsägelsefulla året 1968 – tankeväckande, grymt, energiskt, förfärande och inspirerande.

 

 Snart är det 1968


Snart är det 1968
Åsa Mobergs bladvändare om det revolutionära året som påverkat oss alla. Huvudpersonen Nina börjar som praktikant på modeföretaget Lao-Tse (jämför med Mah-Jong nedan) och blir inslängd i Stockholms kulturelit i danande. Allt om den kommunistiska läran och det snåriga med vuxenlivet får hon på köpet.
Läs mer om boken
Mah Jong Foto: Vamlingsbolaget

Det är rätt att göra uppror. Mah-Jong 1966-1976
En fantastisk, bildrik bok om designföretaget Mah-Jong, skriven av Salka Hallström Bornold. Mah-Jong gav ungdomsrevolten i Sverige en egen stil och skapade en helt ny manstyp: velourmannen. Tre unga kvinnor gjorde allting själva, i ständig motvind. Deras blandning av design och konst, livsstil och samhällsengagemang blev stilbildande. De tog strid mot Vietnamkriget och sömmerskors låga löner. Boken är tyvärr slut på förlaget, men finns att låna på biblioteket. På bilden modellar Johanna Hald, Marie-Louise De Geer och ingen mindre än Åsa Moberg för Mah-Jong år 1966. Fotograf: Carl-Johan De Geer.
Läs mer om Mah-Jong på Vamlingbolagets sajt


 

Rebellerna Foto: SR

Rebellerna
Varför är inte den här radiodokumentären mer känd? Skräckinjagande om en maoistisk sektliknande grupp i Vasastan i Stockholm. De tog fångar och höll egna rättegångar, skilde barn från föräldrar och förstörde medlemmars böcker och skivor. Dokumentären är gjord av Bosse Lindquist. Foto: Sveriges Radio
Lyssna på dokumentären på Sveriges Radio 
SVT Maj 68


Maj 68

Göran Hugo Olssons tidigare dokumentärer Om våld och The black power mixtape 1967–1975 har upplyst och skakat om rejält. Det kan verka överflödigt att påpeka när det gäller tv-dokumentärer, men han låter verkligen bilderna tala. Så även i Maj 68, som inte bara handlar om Stockholm utan även Paris, Cannes, Båstad, Biafra och såklart Vietnam. Foto: SVT.
Se dokumentären på SVT Play

Snart är det 1968

En föregångare till vår tids stora feministiska debatt: metoo-upproret.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.