Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Valnötskaka med whiskey och chokladganache

Valnötskaka med whiskey och chokladganache är en klar favorit ur Olle T Celltons dessertbok Efterrätter. Vi bjuder på receptet!

"Denna kaka, inspirerad av River Café i London, skedar man whisky över precis när den kommit ut ur ugnen. Efter det täcks den med en chokladganache vars bitterhet balanserar kakans sötma på ett magiskt sätt. I sann River Café-anda föredrar jag att servera den med en klick crème fraiche."
 

12 portioner

380 g osaltat smör, rumstempererat
+ extra till formen
320 g strösocker
5 ägg
380 g mandelmjöl
200 g valnötter, grovhackade
100 g vetemjöl
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
1 dl whisky

Ganache
200 g mörk choklad
50 g smör

Gör så här:
1 Sätt ugnen på 170 grader, ej varmluft.
2 Smörj en springform (cirka 25 cm i diameter) ordentligt.
3 Vispa smör och socker ljust och luftigt i en köksassistent eller med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, se till så att ägget är ordentligt inblandat innan du tillsätter nästa. Använd en slickepott och skrapa ner smeten från kanterna så allt blandas ordentligt.
4 Blanda mandelmjöl, valnötter, vetemjöl, salt och bakpulver i en annan bunke tills allt blir jämnt fördelat. Vänd ner mjölblandningen i smöret med en slickepott, utan att vara alltför våldsam. När du har en jämn och fin smet, vänd ner cirka ¾ av whiskyn. Häll smeten i formen, jämna till lite grann och baka mitt i ugnen 60–75 minuter, tills provstickan kommer ut torr.
5 Ställ kakan på ett galler och stick lite hål här och var, 20–30 är lagom. Skeda över resten av whiskyn så att kakan riktigt kan suga åt sig. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen. 

Vill du ha chokladganache på (såklart du vill):
1 Lägg choklad och smör i en bunke och ställ ovanpå en kastrull med vatten. Var noga så att vattnet inte vidrör botten på bunken. Koka upp vattnet och låt det sen sjuda tills choklad och smör har smält. Rör ihop till en jämn och glansig ganache.
2 Bred ganachen över den avsvalnade kakan. Låt svalna och servera med vaniljglass eller en klick crème fraiche.

 

Valnötskaka med whiskey och chokladganache ur Olle T Celltons kokbok Efterrätter
Foto: Lennart Weibull ur Olle T Celltons bok Efterrätter


Receptutdrag ur Olle T Celltons bok Efterrätter.

Efterrätter

Den enda efterrättsbok du behöver.

Du kanske vill läsa...

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hansson, författare

Cecilia Hanssons Au pair är en lyrisk memoar om vad det är som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet.

5 tips på hur du bryter dina digitala ovanor

I boken Smartare än din telefon av psykologen Siri Helle får du praktiska råd på hur du kan använda din mobil för att öka ditt välbefinnande.

Böckerna som borde ligga under granen i jul

Julen närmar sig med stormsteg och mellan glöggfester, knäckkokande och sillinläggningar kan det vara skönt att få lite tips på vad man kan lägga under granen. Brody, Elsie och Fibban har sniffat fram några av årets bästa bokpärlor att ge bort i jul, för alla åldrar och intressen.

Vigdis Hjorth, författare

Vigdis Hjorth, författare

Arv och miljö är en av årets mest omtalade romaner. Förläggaren Nina Eidem frågade Vigdis Hjorth hur hon ser på debatterna samt hur hon önskar att boken blir läst.