Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Valnötskaka med whiskey och chokladganache

Valnötskaka med whiskey och chokladganache är en klar favorit ur Olle T Celltons dessertbok Efterrätter. Vi bjuder på receptet!

"Denna kaka, inspirerad av River Café i London, skedar man whisky över precis när den kommit ut ur ugnen. Efter det täcks den med en chokladganache vars bitterhet balanserar kakans sötma på ett magiskt sätt. I sann River Café-anda föredrar jag att servera den med en klick crème fraiche."
 

12 portioner

380 g osaltat smör, rumstempererat
+ extra till formen
320 g strösocker
5 ägg
380 g mandelmjöl
200 g valnötter, grovhackade
100 g vetemjöl
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
1 dl whisky

Ganache
200 g mörk choklad
50 g smör

Gör så här:
1 Sätt ugnen på 170 grader, ej varmluft.
2 Smörj en springform (cirka 25 cm i diameter) ordentligt.
3 Vispa smör och socker ljust och luftigt i en köksassistent eller med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, se till så att ägget är ordentligt inblandat innan du tillsätter nästa. Använd en slickepott och skrapa ner smeten från kanterna så allt blandas ordentligt.
4 Blanda mandelmjöl, valnötter, vetemjöl, salt och bakpulver i en annan bunke tills allt blir jämnt fördelat. Vänd ner mjölblandningen i smöret med en slickepott, utan att vara alltför våldsam. När du har en jämn och fin smet, vänd ner cirka ¾ av whiskyn. Häll smeten i formen, jämna till lite grann och baka mitt i ugnen 60–75 minuter, tills provstickan kommer ut torr.
5 Ställ kakan på ett galler och stick lite hål här och var, 20–30 är lagom. Skeda över resten av whiskyn så att kakan riktigt kan suga åt sig. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen. 

Vill du ha chokladganache på (såklart du vill):
1 Lägg choklad och smör i en bunke och ställ ovanpå en kastrull med vatten. Var noga så att vattnet inte vidrör botten på bunken. Koka upp vattnet och låt det sen sjuda tills choklad och smör har smält. Rör ihop till en jämn och glansig ganache.
2 Bred ganachen över den avsvalnade kakan. Låt svalna och servera med vaniljglass eller en klick crème fraiche.

 

Valnötskaka med whiskey och chokladganache ur Olle T Celltons kokbok Efterrätter
Foto: Lennart Weibull ur Olle T Celltons bok Efterrätter


Receptutdrag ur Olle T Celltons bok Efterrätter.

Efterrätter

Den enda efterrättsbok du behöver.

Du kanske vill läsa...

Dyk ner i bokens ämnen

Världen kan idag kännas som en mycket skrämmande plats. I 21 tankar om det 21:a århundradet diskuterar Yuval Harari vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar. 

5 saker om Hararis nya bok

Efter att ha berättat om vår historia och om framtiden tar sig Harari an vår tids största utmaningar i sin nya bok. 

Köpenhamns bästa pastarestauranger

Den starkaste trenden i Köpenhamn just nu är pasta. Erik Eje Almqvist, författare till Köpenhamn för foodisar, tipsar om de bästa pastaställena.

Höstlovstips: Paris med barn

Elin Unnes tipsar om bästa turistattraktionerna i Paris för dig som reser med ett barn som älskar Harry Potter/monster/halloween.

Allt om gift

Giftets historia och ett autentiskt giftmord

onsdag 24 oktober 2018 Studentbokhandeln i Uppsala, Sysslomansgatan 7, Uppsala

Varmt välkomna till en temakväll om gift och hor i historien