Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Vinet som passar bäst till bokcirkeln

Vinet kanske inte är viktigast på en bokcirkel, men det är en viktig komponent. Petter Alexis Askergren och Alf Tumble tipsar om vad som passar bäst smakmässigt att dricka.

Du sitter där i en ring med en bok i ditt högsta hugg. Du panikläste de sista sidorna på bussen. Men det är inte för boken du har kommit hit. Det är för att du är så jävla trött, sliten och stressad och bara vill se någonting annat. Kanske har du två barn som vrålar medan de ritar på väggarna, kanske har du inte sovit på år och dar. Kanske är ditt jobb en mental påfrestning och fastän du försökte att svara på alla mejl känns det som att mejlkorgen väser: FULL, RADERA och SVARA DÅ FÖR F-N. Semestern nalkas, men det är en vecka kvar. Du är matt.

 

Så när dina vänner nu bjöd in dig till bokcirkel så tackade du ja. Kanske fast du egentligen inte orkade. Kanske fast du egentligen kände att det vore skönare att stanna hemma, men hade du stannat hemma hade du förmodligen aldrig blivit bjuden igen, så du går. För så länge sedan var det som ni sågs.

Och när du nu har tagit dig upp ur soffan du däckade i så snart du klev innanför dörren och dessutom skumpat runt i buss över hela stan så blir ju frågan: Hur smakar vinet?

 

För att helt garantera din vän om att hen inte ska välja något kasst vin som smakar skumt har vi kontaktat vinexperterna Petter Alexis Askergren och Alf Tumble, författarna till boken Vin - så funkar detVi ställde frågan: Vad ska man dricka för vin till bokcirkeln!? Se filmen för svar.

 

Pssst...  Ni som inte dricker vin kan dela på en flaska Jus de Pommes Artisanal Petillant, 39 kronor nr 1990.

Nebbiolo - så funkar det

Allt ljus på druvan nebbiolo – med Petter och Alfs breda och lättillgängliga tilltal.

Du kanske vill läsa...

Boktips för att ladda batterierna

Du har gjort ditt i offentligheten nu. Dags att ladda batterierna i solitud inför december-ruschen med de här tre boktipsen. 

Utdrag ur Stridens skönhet och sorg 1918

Den 11 november 2018 är det hundra år sedan första världskriget såg sitt slut. Läs Will Judys redogörelse från fredsdagen.

1918 i bilder

I den femte och avslutande delen i Stridens skönhet och sorg har vi nu nått fram till krigets sista och på många vis mest dramatiska år.

Feministisk litteratur slog igenom på riktigt 2018

Feministiska berättelser tippades slå igenom stort 2018 - och trendkännarna har fått rätt. Vi ger boktips till 6 feministiska böcker att läsa i höst.

Livet på krogen förr och nu.

Ett samtal om krogliv genom 700 år och utvecklingen i nutid.

torsdag 22 november 2018 Akademibokhandeln LundeQ, Stora torget 3, Uppsala

Tellström och Almqvist snackar krogliv genom historien och i nutid